När människor tänker på cirkus dyker ofta den klassiska bilden upp med stora färgglada tält, svingande trapetskonstnärer och snubblande clowner. Cirkus har funnits i Sverige i cirka tvåhundra år och figurerat främst som en resande subkultur som flyttat sig över hela landet.
Skåne har en stark historisk koppling till cirkusens utveckling i Sverige. Nästa år fyller Cirkus Brazil Jack, världens äldsta nu turnerande cirkus, 125 år. Den har sin bas i Söderkulla i Malmö och har varit där långt innan staden bredde ut sig till området.
I Malmö finns även hippodromen som slog upp sina dörrar redan 1899. Hippodromen är byggd specifikt för att visa cirkusföreställningar för en allmän publik, idag är byggnaden en del av Malmö stadsteater.
Annons
I Skåne finns en stor del av Sveriges professionella cirkusartister och flera plattformar för cirkusutveckling, men det saknas fortfarande scener som är anpassade för cirkus, konstnärliga och pedagogiska utbildningar samt förståelse från såväl politiker som övriga omvärlden för de traditioner som är grunden för konstformen.
Annons
Cirkus är ändå på stark frammarsch i Sverige. Överallt i Europa ser vi samma trend. I Finland till exempel där det förs isolerad statistik på cirkus kan vi se att antalet föreställningar och publik tredubblats sedan 2007. Nu visas inte cirkusföreställningar endast i tält och som ambulerande turnéer utan även på andra typer av arenor som teatrar, operahus, torg och bibliotek.
I en orolig värld och under en orolig tid är det lätt att känna rädsla och hopplöshet. Här kan cirkusens kärna vara en motkraft. Cirkus innefattar ett driv, en känsla av att allt går att genomföra med hårt arbete och envishet. Och minst lika viktigt är att visa vad solidaritet och tillit kan leda till. Cirkusartister arbetar nära tillsammans och om du inte kan lita på den du samarbetar med är det bokstavligen livsfarligt.
Cirkus är en konstform som har möjlighet att utnyttja platser som kulturen vanligtvis inte använder. Föreställningar spelas i naturen, högt uppe i träd, i gamla vattentorn, i samspel med traktorer, i bassänger under vatten eller under högt flygande luftballonger. Cirkus är en konstform som tänjer på gränser och gör det till synes omöjliga möjligt.
På många sätt bidrar cirkus till att stärka Skåne som internationell region, inte minst på grund av sin interkulturella identitet, att cirkus rör sig fritt över gränser och bygger på andra uttryck än nationella.
Annons
Cirkusens förmåga att arbeta över gränser för språk, uttryck och fysiska lagar är dess signum och har alltid välkomnat alla människor oavsett bakgrund.
Annons
Cirkus kan även vara ett verktyg för innovation. Som exempel leder Cirkus Syd ett EU-finaniserat ledarskapsprogram och är medlem i innovationsplattformen Future By Lund för att arbeta med cirkus som testbädd och laboratorium, med hållbarhetsfrågor och med andra utvecklingsområden som många branscher jobbar med.
Att cirkus har ett uppsving syns inte bara i mediernas rapportering utan visas också i Kulturrådets kartläggning av cirkusens situation som publicerades 2017, Professionell samtida cirkus: en kartläggning. Efter kartläggningen har flera satsningar genomförts för att främja konstformen. 2021 fick Riksteatern i uppdrag av kulturdepartementet att främja utvecklingen och spridningen av den samtida cirkusen i hela landet. Detta för att skapa bättre förutsättningar för cirkuskonstnärer att arbeta i Sverige och samtidigt göra konstformen tillgänglig för en större publik. Den ledde bland annat fram till att Riksteatern Skåne fått ett utökat uppdrag av Region Skånes kulturnämnd att arbeta med regional cirkusutveckling och hösten 2022 anställdes Sveriges tredje cirkuskonsulent.
Konstformen har en enorm kraft att samla människor och att få människor att känna samhörighet. I år infaller flera stora cirkusevenemang i Skåne. Den 9–11 juni är det dags för Karavans cirkusfestival i Malmö.
Vad som startade som ett sätt att knyta an till kvarteret där Karavan befinner sig har vuxit till andra delar av staden och knutits ihop med Folkets park och Barnens scen.
Annons
Den 7 till 10 september lanserar Cirkus Syd tillsammans med Malmö stad och Lunds kommun en ny regional cirkusfestival under namnet Southern Sweden Circus Festival med start 2024. Lunds kommun arbetar med att göra staden “roligare” och cirkusen är tilltänkt som given spelare för att bland annat utveckla Mårtenstorget till en evenemangsplats.
Annons
Cirkus löser såklart inte samhällets alla kriser och utmaningar, men ger kraft att orka och en möjlighet att drömma.
SKRIBENTERNA
Hanna Hedvall, vice ordförande i Manegen, en nationell intresseorganisation för cirkus, varieté och gatuperformance
Kristina Eriksson, scenkonstkonsulent för cirkus inom Riksteatern Skåne.
Lina B Frank, cirkusdirektör för Cirkus Syd
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.