Annons

Annons

Annons

opinionKlimatet

Aktuella frågor
”Miljöpartiets förslag skulle slå undan benen för seriösa miljömärkningar.”

Det behöver bli mer lönsamt för företag att bli klimatsmarta, och det måste bli enklare för konsumenter att köpa hållbart, skriver Arba Kokalari (M), Europaparlamentariker.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Problemet är konsekvensen av Miljöpartiets förslag är att det kommer att gälla till exempel solpaneler eftersom tillverkningen av dem kräver en stor mängd fossila bränslen, skriver artikelförfattaren.

Bild: FREDRIK SANDBERG /TT

Annons

Det är bra att Pär Holmgren, Karin Svensson Smith och Kerstin Johnsson, företrädare för Miljöpartiet, delar min uppfattning att miljömärkningar är viktiga, och att EU behöver förhindra ogrundade miljöpåståenden för att klara klimatomställningen (Aktuella frågor 5/5 och 11/5).

Annons

Tyvärr driver Miljöpartiet en politik som går i motsatt riktning. Samtidigt som de tre företrädarna för MP talar varmt om miljömärkningar vill de göra det krångligare att använda sådana. Företag som vill använda miljömärkningar i sina produkter ska tvingas be myndigheter om tillstånd trots att sådan myndighetskontroll - som redan existerar för märkningar av innehåll – kan ta uppemot 2-3 år för att godkännas innan de får användas.

Annons

Miljöpartiets förslag skulle slå undan benen för seriösa miljömärkningar genom att väntetiden för varje märkning blir alltför lång. Det var också därför en bred majoritet i Europaparlamentet valde att inte stödja förslaget.

EU:s medlemsstater behöver göra sig av med sitt beroende av fossila bränslen och ställa om snabbare till fossilfri energiproduktion. Men lösningen är inte reklamförbud av produkter som tillverkas av fossila bränslen, som Miljöpartiet föreslår.

Företrädarna för Miljöpartiet påpekar att det reklamförbud partiet föreslår inte handlar om produkter som tillverkats med inblandning av fossila bränslen, till exempel om solpaneler, utan om att med miljöargument försöka sälja produkter som ökar användning av fossila bränslen. Men problemet är konsekvensen av deras förslag ändå är att det kommer att gälla till exempel solpaneler eftersom tillverkningen av dem kräver en stor mängd fossila bränslen.

Det ska vara lätt för företag och hushåll att göra rätt. Därför behöver det bli mer lönsamt för företag att bli klimatsmarta, och det måste bli enklare för konsumenter att köpa hållbart. Jag kommer fortsätta arbetet med att stoppa grönmålning, greenwashing, oavsett om det kommer från företag eller miljövänsterns politiker.

Annons

SKRIBENTEN

Arba Kokalari (M), Europaparlamentariker

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan