Annons

Annons

Annons

Malmös skolor

Insändare
Resurserna kompenserar inte helt för den ekonomiska situationen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Som liberal ordförande i grundskolenämnden kan jag bara instämma i Jörgens Ekdahls insändare om att skolan behöver vara attraktiv. En välfungerande skola och utbildning är avgörande både för staden och för att barn och ungdomar ska få möjligheten att uppnå sin fulla potential.

Annons

Annons

Malmös skolkommunalråd Sara Wettergren (L): ”De resurser vi har kompenserar inte helt för den ekonomiska situationen i omvärlden och de minskade statsbidragen.”

Bild: JESSICA GOW / TT

För mig som ordförande har det därför konkret handlat om att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet och att så mycket som möjligt av våra gemensamma resurser ska gå ut till skolorna.

När det gäller demografin så stämmer det att Malmö växer som stad, men det sker inte genom barnafödande utan snarare genom inflyttning. Nästan hela Sverige ser en tydlig trend i att det föds allt färre barn. Barnafödandet låg under 2022 på 1,52 barn per kvinna. Som en följd ökar andelen äldre i samhället samtidigt som det blir färre i skolåldern.

Befolkningsprognoser visar att elevantalet i Malmös grundskolor kommer att minska under de kommande åren. Andelen elever i grundskolan uppgår i dagsläget till drygt 41 600.

Malmös skolkommunalråd Sara Wettergren (L).

Bild: Hussein El-alawi

Att det blir färre barn i skolan innebär dock inte att vi ska sluta prioritera skolan. I årets budget för grundskolenämnden har styret bland annat säkerställt en uppräkning av elevpengen med 5,4%, vilket är en högre ökning än vad som har genomförts i både Göteborg och Stockholm. Däremot kan jag vara ärlig med att de resurser vi skjuter till inte kompenserar helt för den ekonomiska situationen i omvärlden och minskade statsbidrag. För att möta detta behöver skolorna göra anpassningar.

Annons

Annons

Malmö är på god väg att höja sina skolors status genom ett tydligt fokus på kunskap, resultat och att vara varje elevs bästa skola. Vi ser en positiv utveckling i gymnasiebehörigheten. Däremot är jag aldrig nöjd förrän alla elever klarar av grundskolan och får möjlighet att läsa vidare.

Sara Wettergren (L), skolkommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan