Annons

Annons

Annons

Ufon på allvar

Podd: Alla pratar ufon – kan vi ta det seriöst?

Pentagon har slagit fast att det finns flygande föremål som bryter mot fysikens lagar. En Harvardprofessor finkammar havsbotten på jakt efter spår från aliens. Men i Sverige är ämnet tabubelagt. Är det dags för oss att ta ufon på allvar?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – exempelvis Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Annons

– Herregud. De flyger i motvind, vinden är västlig, 120 knop. Kolla på den där grejen!

Annons

Piloterna från den amerikanska militären tror knappt sina ögon. På filmen som släppts av Pentagon syns flygande objekt som rör sig med ofattbar hastighet.

– Det är farkoster, föremål, som ser ut att stå stilla i uppvindar, de manövrerar abrupt. De rör sig med väldigt snabb hastighet utan att ha nån urskiljningsbar kraftkälla. Ja, de tycks bryta mot fysiken som vi känner den, säger Sydsvenskans reporter Albin Arrling.

Sommaren 2021 släppte Pentagon för första gången en uforapport, efter år av politiska påtryckningar. Det var första gången som amerikanska myndigheter medgav att man observerat flygande föremål som inte går att förklara.

– Detta är inte bevis på utomjordlig civilisation. Det är objekt som bara är väldigt mystiska, och vi vet inte vad det rör sig om, säger Albin Arrling.

Nyligen lanserade Pentagonhöjdaren Sean Kirkpatrick och Harvardprofessorn Avi Loeb en teori: att föremålen skulle kunna vara sonder från passerande “moderskepp”.

I ett nytt projekt ska Avi Loeb dessutom söka igenom havsbotten på jakt efter möjliga artefakter från aliens.

– Bara att de här idéerna flödar ut från så pass respekterade institutioner som Pentagon och Harvard, bara det tycker jag är otroligt spännande och anmärkningsvärt, säger Albin Arrling.

Annons

Men i Sverige är det desto tystare när det kommer till ufofrågan. Och svenska forskare stöter på motvind när de vill studera och diskutera det tabubelagda ämnet.

– Just den här stigmatiseringen tar de här amerikanska uforapporterna upp som ett hinder för komma närmare sanningen. Det är det som faktiskt håller forskningen tillbaka, säger Albin Arrling.

Alla pratar ufon – kan vi ta det på allvar? Och är ufogåtan nära en lösning? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan