Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Region Skåne köper in expressbussarna – inte Malmö

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar på KD:s insändare ”Är Schönströms nya bussar viktigare än Malmös skolbarns framtid?” från kommunalråd Andreas Schönström (S).

Kristdemokraterna i Malmö har fel. Malmö stad köper inte in nya MalmöExpress-bussar. Det gör Region Skåne, där Kristdemokraterna själva styr. Dessutom står staten för hälften av kostnaderna för att bygga ut kollektivtrafiken i Malmö under de närmaste åren.

Johansen och Ruppel missar också att kommunen får in stora intäkter till följd av markförsäljningar som möjliggör bostadsbyggande och stadsutveckling i närheten av denna kollektivtrafik.

Annons

Arkivbild på buss och skolbarn, 2013.

Bild: Tobias Andersson

Annons

Ta bara Limhamns Kalkbrott och Sege park, start- och slutpunkt för MalmöExpressens linje 4, som exempel. Markförsäljningar för bostadsbyggande och stadsutveckling i dessa två områden väntas bringa in cirka 1,5 miljarder kronor till kommunen. Det är mer än dubbelt så mycket som investeringarna för att möjliggöra MEX linje 4, som staten alltså medfinansierar till hälften. Till detta ska läggas intäkter kopplat till stadsutveckling längs med andra delar av linje 4 såsom Limhamns sjöstad och framöver också Östervärn och Kirseberg.

Dessa engångsintäkter kan inte användas till att finansiera kommunens verksamhet, såsom skolan. Men vi kan utveckla Malmö genom att bygga exempelvis nya skolor, utan att behöva ta upp dyra lån.

Kommunledningen i Malmö prioriterar barn. I år läggs stora besparingar på bland annat tekniska nämnden, för att så långt som möjligt freda välfärden från den ekonomiska krisens effekter. 

Men mer måste göras. Johansen och Ruppel borde i sammanhanget rikta ljuset åt sitt eget parti. I regeringens budget för 2023 står det uttryckligen att statsbidragen till kommuner och regioner ska ”minska varje år fram till 2025”. Detta samtidigt som SKR beräknar att det saknas 24 miljarder i svensk välfärd. Samtidigt som kommuner och regioner runt om i landet vittar om att inflationen äter upp resurserna.

Annons

Annons

Frågan om varför man inte prioriterar skolbarn borde därför ställas till Ebba Busch.

Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande i Malmö

Så skriver du en insändare

Läs mer:

”Är Schönströms nya bussar viktigare än Malmös skolbarns framtid?”


Schönström: ”Vi rustar Malmö för framtidens kollektivtrafikbehov”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan