Annons

Annons

Annons

Malmös skolor

Insändare
Skolorna befinner sig i en perfekt storm

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar på Magnus Olssons (SD) insändare ”Omfördela resurser till skolan” från skolkommunalråd Sara Wettergren (L).

Magnus Olsson skriver i sin insändare att styret måste prioritera kärnverksamheten – det gör vi redan. Styret har kontinuerligt höjt elevpengen sedan förra mandatperioden och ökade den med 5,4 procent i årets budget, vilket är mer än både Göteborg och Stockholm.

Annons

Bild: Niklas Gustavsson

Det är därför viktigt att klargöra att S, MP och L i Malmö inte har skurit ner på grundskolan. Samtidigt är jag medveten om att resurserna inte helt kan kompensera för utvecklingen i omvärlden. Skolorna befinner sig i en nästan perfekt storm med löneglidningar, minskade statsbidrag, ökade inköpskostnader, minskat elevunderlag och förändrade index som påverkar skolornas ekonomi och kräver anpassningar. Styret är väl medvetet om dessa utmaningar och arbetar för att hantera dem på bästa sätt.

Annons

Effektiviseringar inom överbyggnad och administration kan alltid diskuteras och jag uppdrar gärna åt förvaltningen att undersöka sådana åtgärder. Administrationen har dock endast utgjort 3 procent av kostnaderna under den senaste mandatperioden, trots att antalet skolor och elever har ökat betydligt. Dessutom innefattar överbyggnaden den viktiga centrala elevhälsan, vilket knappast någon vill skära ner på.

Omsättningen av rektorer är ett känt problem inom den svenska skolan, och statistik från Skolverket visar att tre av tio rektorer lämnar sina tjänster inom ett år. För att lönegapet mellan till exempel förstelärare och biträdande rektor ska vara större och attrahera fler, behövs särskilda statliga medel. Där hoppas jag att Magnus tillsammans med mig ligger på regeringen. I Malmö satsar vi på kompetensutveckling för rektorer, genom bland annat ledarforum fyra gånger per år.

Annons

Sammanfattningsvis strävar jag efter att ge maximalt stöd och resurser till skolorna. Målet är att skapa den bästa möjliga skolan för eleverna, där de får en likvärdig och högkvalitativ utbildning. Sara Wettergren (L), skolkommunalråd

Sara Wettergren (L), skolkommunalråd

Så här skriver du en insändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan