Annons

Annons

Annons

Malmö

Möllantigern gör oväntad succé – nu vill folk från hela landet träffa honom

I tio år har en sliten gammal tiger legat utanför ett växlingskontor på Möllevången. Nu har tigern fått en ny beundrarskara på Tiktok – tiotusentals har sett videoklippen med Malmös kanske mest kända gosedjur.

Den gamla tigern på Möllan har suttit utanför växlingskontoret i över 10 år.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Han har inget namn. Han sitter utomhus i vått och torrt och har aldrig badat, förutom de miljontals regndroppar som fallit på honom genom åren. Någon mat har han heller inte fått.

Det här skulle kunna vara början på en sorglig historia, men det är det inte. Detta är nämligen berättelsen om den beryktade Möllantigern. Han är ett stort gosedjur som dag efter dag sitter utanför en liten butik på hörnan på Claesgatan och Sofielundsvägen. Idag skulle nog många hävda att tigern har blivit en del av Möllevångens stadsbild.

Möllantigerns ägare heter Haidar Ali. I 20 år har han drivit sin lilla butik där han säljer presenter och leksaker, samtidigt som butiken fungerar som växlingskontor.

Annons

Tigern har legat utanför butiken i åtminstone tio år, berättar han.

– Jag vet att han är känd på Tiktok, och han finns på Instagram också. Folk kommer ofta hit och vill ta bild på honom. De brukar också vilja ta bild på mig tillsammans med honom, säger Haidar Ali och skrattar.

Annons

Haidar Ali har haft butiken på Möllan i över 20 år.

Bild: Peter Frennesson

I ett filmklipp på Tiktok, som fått över 15 000 visningar och 500 kommentarer, visas tigern på Google street view och hur han sitter där år efter år.

Enligt Haidar Ali ber folk om att få köpa tigern minst två gånger i månaden.

– De kan komma in och erbjuda flera tusen kronor för honom. Men jag säljer honom aldrig, säger Haidar Ali.

Två gånger har det varit nära att tigern försvunnit: Vid ett tillfälle tittade Haidar Ali ut genom fönstret av en slump och såg en kvinna springa iväg med tigern över axeln. Han sprang efter och hann ifatt.

– Hon sa att hon var på väg till en bankomat för att ta ut pengar för att kunna köpa honom. Men jag tog tillbaka honom och sa att han inte var till salu.

Den andra gången glömde han att ta in tigern över natten. På morgonen var gosedjuret borta. Men innan Haidar Ali hann gripas av panik kom en kille till butiken och berättade att han hade tagit hem tigern för att ingen skulle sno honom.

Annons

– Jag blev jätteglad att någon brydde sig om honom på det sättet, jag trodde inte jag skulle få se honom igen, säger han.

Annons

Han är blekt och sliten och fåglar har tuggat hål på honom. Men i övrigt är han fortfarande hel.

Bild: Peter Frennesson

Men hur hamnade tigern utanför växlingskontoret från första början? Det hela började som ett försök att göra reklam.

– Jag säljer likadana tigrar, och satte ut honom för att få honom såld. Men ingen ville köpa honom då, så den blev kvar. Och nu älskar vi honom, säger Haidar Ali.

Så här såg tigern ut före alla år på gatan. Fortfarande kan man köpa ett nytt exemplar.

Bild: Peter Frennesson

Han har fortfarande ett lager med exakt likadana (men lite mindre världsvana) tigrar kvar i butiken.

– Det kommer någon då och då för att köpa en kopia, säger Haidar Ali.

Varför tror du att Möllantigern har blivit så populär?

– Folk känner igen honom, och har fått en relation till honom eftersom han har varit här så länge. För att han fortfarande är kvar efter alla år.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan