Annons

Annons

Annons

Svensk skola

Podd: Varför blir de svagaste eleverna allt sämre på att läsa?

Sverige befinner sig i en läskris, enligt skolminister Lotta Edholm (L). Elevernas läsförmåga blir allt sämre, visar en ny undersökning. Och det är de svaga läsarna som halkar efter allt mer.

– Läsningen har trängts undan i skolan, säger Sydsvenskans reporter Emma Leijnse.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – exempelvis Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Annons

Annons

– Om ingenting görs kommer vi ha en generation ungdomar som i praktiken är funktionella analfabeter.

Orden är skolminister Lotta Edholms. Hon talar nu om en läskris i svenska skolor.

Svenska fjärdeklassare är sämre på att läsa nu än de var för fem år sedan. Det visar det senaste Pirls-mätningen.

– Läsning har trängts undan i skolan. Det finns massa mål i skolan, men inget mål som säger hur mycket du ska läsa, säger Sydsvenskans skolreporter Emma Leijnse.

Men eleverna från välutbildade familjer klarar sig fortfarande bra. Det är bland de svagaste eleverna som läsförståelsen rasar.

– Vi har en massa elever som inte har svenska som modersmål hemma. Och de har förlorat mark. Deras resultat går ner och man kan också se att det är fler elever som läser riktigt dåligt nu än det var tidigare, säger Emma Leijnse.

Enligt Skolverket har skillnaderna mellan eleverna har aldrig varit större.

Och att många barn inte lär sig läsa ordentligt riskerar att få stora konsekvenser senare i livet.

– De eleverna som läser sämre, de ska ju en gång i en ganska nära framtid blir vuxna människor som bidrar till det här samhället, som deltar och som arbetar, säger Emma Leijnse.

Varför blir de svagaste eleverna allt sämre på att läsa? Och vad får det för konsekvenser? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan