AnnonsHittaHem

Mäklarna i Malmö ser ljuset i tunneln – så ska du tänka som köpare och säljare just nu

Det har varit mycket fokus på stigande energipriser, boräntor och inflation den sista tiden. Men nu ser mäklarna ljus i tunneln.

– Det är fler kunder på visningarna och under våren har det varit en viss prisuppgång, säger Martin Arup på Erik Olsson. Ebba Jönsson på Svensk Fastighetsförmedling instämmer och menar att fler spekulanter nu är bättre pålästa inför hus- och lägenhetsköp, vilket är oerhört positivt, säger hon.

Fastighetsmäklare Martin Arup på Erik Olsson.

Slutpriserna på bostadsrätter och villor är i snitt 12 procent lägre idag än för ett år sedan. Men de senaste månaderna har priserna så smått börjat vända tillbaka, visar Svensk Mäklarstatistik. Bostadsrätterna har gått upp med 3,5 procent de senaste tre månaderna och villorna med 0,9 procent.

Fastighetsmäklare Martin Arup på Erik Olsson har märkt att det börjar röra sig i rätt riktning.

Det är fortfarande köparens marknad men jag ser fler kunder på visningarna nu

– Det är fortfarande köparens marknad men jag ser fler kunder på visningarna nu. När det gäller större lägenheter på bra lägen så ser vi ingen prisdipp, det är mycket från objekt till objekt hur det går. Kanske har vi redan nått golvet.

Ebba Jönsson på Svensk Fastighetsförmedling håller med.

– När räntorna når taket så kommer också insikten att priserna inte lär sjunka mer, det ger lite mer fart i marknaden. Jag tror att nedgången har fått många att tänka lite mer långsiktigt. Köper man en bostad för att bo i en kort tid så kan man inte räkna med att priset gått upp när man ska sälja, vilket gör att man ofta köper för att kunna bo kvar längre. Det samma gäller de som säljer, har man bott i sin fastighet/bostad länge så gör man oftast en god affär. Det är inte helt rätt att jämföra med priserna under pandemin, då var marknaden lite dopad. Nu har vi en sundare marknad.

På HittaHem kan du boka ett möte med Ebba och Martin och flera andra mäklare som är specialister på just ditt område

Ebba Jönsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Hur ska man tänka om man vill sälja just nu?

– Det första är att det tar längre tid att sälja nu än för två år sedan. Det är ett större utbud av bostäder och lite tuffare konkurrens. Energipriser och räntor har gjort att villorna har tagit lite mer stryk prismässigt. Men de allra flesta känner till att priserna gått ner och räknar inte med att få samma slutpris som grannen fick för några år sedan, säger Martin Arup.

Energikris och höjda räntor har dock lett till något bra. Kunderna är mer pålästa nu än tidigare och ställer mer insatta frågor, menar både Martin Arup och Ebba Jönsson.

– Det har varit mycket fokus på ekonomi den sista tiden. Förut tittade många mer på bostadens utseende, nu kommer spekulanterna lite mer pålästa, och frågar mer om bostadsrättsföreningens ekonomi eller om driftskostnaderna på en villa. Även säljarna är bättre pålästa, det märker jag när jag har möten via HittaHem med dem som är på gång att sälja sin villa eller bostadsrätt, säger Ebba Jönsson.

Priser på villor har gått upp med 0,9 procent de senaste tre månaderna visar Svensk Mäklarstatistik.

Bild: JOHAN MOLLERBERG

Hon tror att de flesta landat i att prisläget vi har nu är det nya normala.

– Det går inte riktigt att jämföra med hur det var för något år sedan, då priserna steg kraftigt och räntorna låg på 1 procent. En boränta kring 3 procent är ju egentligen inte onormalt. Många har fortsatt bundna lån som kommer löpa ut i närtid så de räntehöjningar som gjorts har inte heller fått full effekt ännu. Den som har ett bundet lån i många år till, och inte behöver flytta det med sig till en ny bostad, kan dra nytta av det bundna lånet i en försäljning. Om banken godkänner den nya låntagaren.

– Det är absolut fördelaktigt. Tänk att kunna få ta över ett lån med 1,5 procentig ränta som inte går ut förrän om några år. Det skulle nog många köpare se som en enorm fördel, säger Martin Arup.

Är du på gång att sälja en fastighet? På HittaHem kan du enkelt boka in ett digitalt möte med flera mäklare innan du fattar ditt beslut.

Två snabba med mäklarna

Är det lönt att investera i solpaneler och kamin inför en försäljning för att få upp priset?

Martin Arup: Ja, om du sitter med ett hus med direktverkande el som annars kan bli svårsålt. Nej, om du säljer ett hus byggt på 2000-talet med berg- jord- eller frånluftsvärme.

Har försäljningsklausul blivit vanligare? (Att köparen måste sälja sin bostad innan den får köpa)

Ebba Jönsson: Ja det har blivit vanligare att folk nämner det redan på visningen. Bankerna kräver det oftare idag än tidigare men en sådan klausul vill man helst undvika som säljare. Jag rekommenderar hellre att sälja innan man köper eller köpa med ett långt tillträde.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan