AnnonsJulius Biljettservice

Musikalartisten om att spela Mamma Mia! The Musical på Mölleplatsen i sommar

Den sprudlande musikalen Mamma Mia! hade premiär i Londons West End 1999. Sedan dess har den satts upp över hela världen, och i sommar kommer den till Mölleplatsen i Malmö.

Vi har pratat med Marianne Mörck och Sara Poyzer, som varit delaktiga i Mamma Mia på Cirkus i Stockholm och i West End.

Sara Poyzer spelar mot sin egen man i uppsättningen, han heter Richard Standing och spelar Sam.

Bild: BRINKHOFF-MOEGENBURG

Köp biljetter till Mamma Mia! The Musical här

Musikalen som är byggd runt ett antal av ABBAs hits har nu setts av över 65 miljoner människor i 50 olika produktioner som har satts upp på 16 olika språk.

Regissören, skådespelaren och malmöbon Marianne Mörck jobbade med den allra första uppsättningen av Mamma Mia! The Musical i Sverige 2005, på Cirkus i Stockholm. Hon berättar att det är viktigt att föreställningen alltid är likadan:

Marianne Mörck utkom 2021 med en självbiografi om sitt liv och karriär.

Bild: Bonnier Carlsén David Ron

Folk kommer bli helt galna!

– Vem som helst som har sett Mamma Mia! kan hoppa in var som helst i en föreställning och känna igen sig, oavsett språk, för att de är så lika. Så min uppgift som assistent till regissören Paul Garrington var inte att vara duktig och hitta på själv, min uppgift var att behålla det som han redan hade satt upp. Allt skulle vara likadant, det skulle inte göras något eget som inte håller kvaliteten. Paul Garrington är en mycket bra regissör, så det var en ära att få jobba vid sidan av honom.

Bild: BRINKHOFF-MOEGENBURG

Uttrycket "the show must go on" har nog de flesta hört, och Marianne Mörck minns att det var ett tydligt tema för föreställningen på Cirkus.

– Ingen föreställning får någonsin bli inställd. Vi tog in flera dansare som var inrepeterade på alla danser så att det alltid fanns någon som kunde gå in och göra huvudrollerna vid sjukdomsfall. Blev någon sjuk ringde vi in en av fyra dansare som var tvungna att befinna sig inom en kilometers radie från Cirkus. Så är det att aldrig ställa in, den kostnaden får man ta då.

Det blir Mölleplatsen som föreställningen sätts upp på i sommar, och om det säger Marianne:

– Det blir kanoooon! Det är en jättebra plats, rymlig och gästvänlig och mitt i Malmö så att alla når den. Folk kommer bli helt galna! Man beter sig ju ändå litegrann när man sitter i en sammetsstol och med täckta väggar, men här kommer måsar flyga, ungar skrika och hundar skälla och de sjunger på scenen, jag tror att folk kommer att stå upp och dansa. Musiken kommer nå att lägga sig som ett tak över hela Köpenhamns Tivoli!

Musikalartisten Sara Poyzer spelar Donna, mamman som inte vet vem som är far till dottern Sophie.

Bild: BRINKHOFF-MOEGENBURG

Marianne Mörck är själv ett ABBA-fan, och hon tror att det är musiken som är det största skälet till att Mamma Mia! fortsätter att gå rakt in i hjärtat på publiken år efter år.

– Och historien är ju jättebra och texterna till musiken. Jag har faktiskt inte sett filmerna, jag lever fortfarande i den starka känslan från när jag fick lov att blanda mig i föreställningen. Man levde helt med den, det går inte ur kroppen – så fort jag hör sångerna på radion eller ute i någon affär så förflyttas jag direkt till det sceneri som jag hade där, det sitter i. Det är ju så himmelens bra gjort allting.

Men kommer Marianne Mörck att gå och se föreställningen själv?

– Det är så dumt, men jag vet inte om jag vågar! Jag ska inte säga att föreställningen är som mitt barn, men jag har blandat mig i och lämnat över min själ, så jag vill nog leva kvar i den underbara eftersmaken som jag har från Cirkus.

Hon funderar någon sekund och kommer sedan på:

– Men förresten! Den är ju på engelska – klart jag ska gå!

Bild: BRINKHOFF-MOEGENBURG

En som har erfarenhet av den engelska Mamma Mia!, är musikalartisten Sara Poyzer som varit en bärande del av produktionen i West End i elva år. Hon spelar Donna, mamman som inte vet vem som är far till dottern Sophie, och kommer spela samma roll i uppsättningen i Malmö.

– Det kommer att bli väldigt speciellt att få spela i Sverige, ABBAs födelseland. Jag har aldrig varit i Sverige tidigare så det kommer att bli oerhört spännande. Jag har hört att ni är vänliga och att ni äter väldigt nyttigt i Sverige, säger hon och skrattar.

– Jag träffade både Björn och Benny när vi spelade i West End. De var väldigt trevliga och avslappnade båda två.

Uppsättningen Mamma Mia! under bar himmel testades i England förra sommaren och Sara Poyzer tycker att Mamma Mia passar fantastiskt bra i det formatet.

– Det är så den ska spelas tycker jag, det blir en helt annan känsla. Visst är man beroende av vädret men vi får hoppas på det allra bästa.

Bild: BRINKHOFF-MOEGENBURG

En rolig detalj är att Sara Poyzers man också spelar med i Mamma Mia!. Han har rollen som Sam, en av de tre män som kan vara Sophies pappa.

– Visst kan det vara lite av en utmaning att spela mot varandra när man haft en dålig dag, men det slutar ju alltid lyckligt på scen och vi tycker båda att det är otroligt härligt att få vara en del av den här musikalen. Jag tröttnar aldrig på ABBA, de har funnits med mig hela livet, säger hon och berättar att den allra första skivan hon fick som barn var en LP med ABBA.

Vilken är din favoritlåt att sjunga på scen?

– The winner takes it all. Texten är fantastisk, ett mästerverk.

Och att bara lyssna på?

– Då är det ”Lovers live a little longer”, en ganska okänd ABBA låt med lite sexigt vibe, säger Sara Poyzer och skrattar.

Om två månader är hon på väg till Sverige för att spela i Malmö och Dalarna.

– Jag längtar!

Fakta

Mamma Mia! The Musical – på Mölleplatsen

• Mamma Mia! The Musical framförs på engelska som en del av turnén MAMMA MIA! UK & International Tour.
• Det blir fem föreställningar på Mölleplatsen mellan torsdag den 27 juli och söndag den 30 juli.
• Ingen åldersgräns, men rekommenderad ålder från 5 år på grund av blinkande ljus.
• Picknick får gärna tas med, men mat, folköl och soft drinks kommer även att säljas på plats.
• Biljetter köps via Julius Biljettservice.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan