Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Tvärvändning i den danska kärnkraftsdebatten

Efter att ha varit politiskt död i 40 år har kärnkraftsdebatten blossat upp i Danmark på nytt. Opinionen har vänt och flera partier öppnar nu upp för byggandet av små, serietillverkade kärnkraftverk i landet.

Frågan om kärnkraft svalnade efter en folkomröstning 1985. Efter det började danskarna istället fokusera på svensk kärnkraft, där demonstrationer och politiska protester spelade bidrog till beslutet att stänga den sista reaktorn i Barsebäck.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Redan på 1970-talet lade Danmark ned sitt nationella forskningsprogram kring kärnkraft. Efter ett tydligt nej till kraftslaget i en folkomröstning 1985 försvann frågan helt från debatten. Istället fokuserade danskarna på den svenska kärnkraften där demonstrationer och politiska protester spelade en stor roll för beslutet 2005 att stänga den sista reaktorn i Barsebäck. Det vakande ögat har fortsatt. Köpenhamns överborgmästare, socialdemokraten Sophie Hæstorp Andersen, har till exempel sagt att hon inte har några problem med att lägga sig i svensk inrikespolitik för att strypa alla planer på ny kärnkraft i Barsebäck.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan