Annons

Annons

Annons

Sverige

Dömd spion önskar sänkt straff efter erkännande

Efter att ha "lagt korten på bordet" hoppas den livstidsdömde spionen Peyman Kia på ett tidsbestämt straff när Svea hovrätt meddelar dom under torsdagen.

Hans yngre bror Payam Kia drog i sista stund tillbaka sitt överklagande och omfattas därför inte av domen.

Text

Peyman Kia, den äldre av de två bröder som stått åtalade för grovt spioneri för Rysslands räkning.

Annons

– Jag bedömer chanserna till ett frikännande som goda. Har man full insyn i det här materialet, som jag har, så ser man att det inte finns någon bevisning för att min klient har begått spioneri, sade Payam Kias försvarare Björn Sandin till TT efter den avslutade hovrättsförhandlingen.

35-årige Payam Kia, i tingsrätten dömd till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri, har erkänt att han överlämnat kuvert på den ryska ambassaden samt hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala. Han förnekar dock spioneri och överklagade i förhoppning om att bli frikänd.

Annons

Annons

Men den 16 maj, dagen innan domen skulle meddelas, drog han tillbaka sitt överklagande, vilket innebär att tingsrättsdomen står fast. Åklagarsidan hade yrkat på 14 års fängelse, och enligt Sandin var 35-åringen rädd för ett ännu strängare straff.

Hovrättsdomen, som därmed endast gäller Peyman Kia, sköts upp till den 25 maj.

Livstids fängelse

Vad gäller 42-årige Peyman Kia, som i tingsrätten dömdes för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift, vill åklagarna att Svea hovrätt fastställer livstidsdomen.

De åtalade bröderna tecknade under förhandlingen i Stockholms tingsrätt.

Peyman Kias försvarare Anton Strand anförde inför hovrätten att livstidsstraffet bör bli tidsbestämt, bland annat med hänsyn till att 42-åringen erkänt delar av anklagelserna och börjat samarbeta med utredarna.

Fängelsestraffet bör inte överstiga tio år, enligt Strand.

– Min uppfattning är att en korrekt straffmätning bör ge ett tidsbestämt fängelsestraff. Ställt till hur lagstiftningen ser ut så finns det andra mer allvarliga spionerigärningar som livstidsstraffet är tänkt för, sade han till TT.

Erkänt ett fall

Peyman Kia har erkänt spioneri genom att ha överlämnat hemliga underrättelseuppgifter till Ryssland mot betalning. Enligt tingsrättsdomen har han anskaffat ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säpo och Must.

Annons

Kia, som efter livstidsdomen sagt sig vilja göra allt han kan för att hjälpa utredningen framåt, har uppgett att han vid ett tillfälle lämnat över skarp information till ryssarna, men hävdar att uppgifterna han sålt vid övriga tillfällen varit "100 procent falsk".

Svea hovrätts dom meddelas klockan 13.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan