Annons

Annons

Annons

Ekonomi

Ericsson kan slippa gruppstämning i USA

Ericsson kan slippa rättegången om vilseledande av marknaden i USA efter anklagelserna om IS-mutor i Irak. En grupptalan har avvisats, men beslutet kan överklagas.

Fast en annan grupptalan i USA av veteraner och anhöriga till stupande i Irak-kriget kvarstår.

Text

Ericssons huvudkontor i Kista. Arkivbild.

Annons

En amerikansk domstol avvisar den grupptalan av aktieägare som hängt över telekombolaget Ericsson i spåren av den bristfälliga informationsgivningen kring de misstänkta IS-mutorna i Irak.

"I sitt beslut avvisade domstolen till fullo kärandens påståenden om att Ericsson vilselett investerare och fastställde att Ericsson inte brutit mot dess informationsskyldighet gentemot investerare", skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

Annons

"Försvara sig kraftfullt"

Beslutet kan överklagas. Ericsson skriver i sitt pressmeddelande att bolaget "kommer att fortsätta försvara sig kraftfullt om ärendet överklagas".

TT har sökt Ericsson, men bolagets pressavdelning säger sig inte ha något mer att berätta utöver det som står i det kortfattade pressmeddelandet.

I går kom beskedet att även Stockholmsbörsen har avslutat sin granskning av i praktiken samma ärende. Det vill säga om Ericssons ledning gjort fel när den inte offentliggjort informationen om den internutredning som bolaget tagit fram 2019 kring misstänkt korruption i USA.

Annons

När informationen sedan blev känd långt senare rasade aktiekursen – något många investerare i USA alltså har reagerat mot.

Ännu en grupptalan i USA

Men den nu avvisade grupptalan är inte den enda rättegångsprocess som rör Ericsson i USA. Bolaget har tidigare stämts av en grupp amerikaner med anledning av de mutor företaget anklagas ha betalat ut till terrorgruppen IS.

Stämningen har skett genom en så kallad grupptalan, där 528 amerikaner ingår. Bland personerna finns veteraner från Irakkriget, anhöriga till stupade soldater, kidnappningsoffer och andra som anser sig ha lidit men till följd av företagets agerande.

Fakta

Ericsson har tidigare anklagats för att ha betalat pengar för transporter genom IS-kontrollerade områden i Irak, vilket bolaget utretts för av amerikanska myndigheter.

Även svenska riksenheten mot korruption har utrett bolaget, men utan att finna bevis för att Ericsson har medverkat till brott.

Stockholmsbörsen har utrett ärendet utifrån marknadsrättsliga regler. Börsen har undersökt om Ericsson brutit mot börsens regelverk när det gäller informationsgivning. I fokus har varit om den information som fanns i en internutredning om Ericssons regelefterlevnad i Irak, som gjordes 2019, borde ha klassats som insiderinformation. På onsdagen kom beskedet att börsen nu lagt ned sin utredning.

I USA har Ericsson stämts genom en så kallad grupptalan om vilseledande av marknaden. Den grupptalan har nu avvisats av en domstol, men detta kan överklagas.

Förutom denna grupptalan är Ericsson också föremål för ännu en grupptalan i USA, av 528 offer och anhöriga till offer i Irak-kriget.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan