Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Jämställdheten går åt fel håll och det gör ont.”

Den nuvarande regeringen gör oerhört lite och på vissa områden inget alls för att stå upp för jämställdhet eller utsatta kvinnor, skriver Anna Wallentheim (S), riksdagsledamot från Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraterna är ett stolt feministiskt parti, skriver artikelförfattaren.

Bild: Arkivbild

Annons

Enligt en enkätundersökning av Sveriges Radios ekoredaktion kallar sig bara hälften av regeringens ministrar feminister. Inte heller regeringen i sin helhet vill kalla sig feministisk, till skillnad från den tidigare socialdemokratiska regeringen. Bara det är oroande, men än värre blir det vid en granskning av regeringens politik.

När olika ministrar efter Ekots undersökning fick frågan om varför de kallar eller inte kallar sig feminister sade de bland annat: ”Det spelar väldigt lite roll vad man kallar sig, det viktiga är vad man gör.”

Det kan vara sant, men faktum är att den nuvarande regeringen gör oerhört lite och på vissa områden inget alls för att stå upp för jämställdhet eller utsatta kvinnor.

Annons

Sverige är ett av världens mest jämställda länder och det är något att vara stolt över. Men fortfarande finns stora utmaningar när det gäller jämställdhet och kvinnors livsvillkor.

Annons

För första gången på 15 år går utvecklingen bakåt när det gäller löneskillnaderna mellan kvinnor och män, visar en rapport från Medlingsinstitutet.

Statistik från SCB visar att arbetarkvinnor halkar efter övriga grupper i medellivslängd.

Ensamstående mammor är just nu de som drabbas hårdast av den ekonomiska krisen. Och 2023 ser ut att bli ett av de mörkaste åren hittills när det kommer till mäns våld mot kvinnor. Hittills i år utreds minst 14 mord på kvinnor kopplat till mäns våld mot kvinnor och mellan åren 2000-2022 har 350 kvinnor mördats, visar Aftonbladets genomgång av dödligt våld mot kvinnor.”

Något av det första den nu högerledda regeringen gjorde var att överge Sveriges feministiska utrikespolitik som har varit en stor inspirationskälla för många länder, bland annat Frankrike, Spanien och Tyskland.

Den tidigare regeringens arbete ledde också till att Europaparlamentet har ställt sig bakom en resolution som handlar om att EU:s medlemsländer ska inspireras av Sveriges feministiska utrikespolitik.

När Sverige nu är ordförandeland för EU finns inte jämställdhet med som ett prioriterat område. Detta trots många rapporter om hur kriget i Ukraina och dess konsekvenser runt om i Europa främst drabbar kvinnor och barn, trots att det i Iran pågår en feministisk revolution där män och kvinnor just nu riskerar sina liv för att slåss för kvinnors rättigheter och trots att kvinnors rätt till abort möter mer och mer motstånd runt om i Europa och världen.

Annons

Annons

Jämställdheten går åt fel håll och det gör ont. Det gör ont att lönegapet mellan män och kvinnor för växer. Det gör ont att andelen unga män som tycker jämställdheten gått för långt ökar. Det gör ont att kvinnor och barn drabbas hårdast av krig, ekonomiska kriser och diktatoriska regimer. Det gör ont att det arbete som Sverige har genomfört på jämställdhetsområdet och som har inspirerat andra länder att följa efter nu monteras ner.

Det gör ont för att jämställdhetsarbetet måste fortsätta. För att det arbete som generationer före mig har kämpat för riskerar att gå förlorat. För att vi måste bli fler som ser hur samhällets struktur begränsar kvinnors rätt till ekonomisk, politisk och social frihet.

Men det behöver inte gå åt fel håll.

Ett jämställt samhälle är möjligt, och det kommer Socialdemokraterna att ta kampen för varje dag.

Socialdemokraterna är ett stolt feministiskt parti. Vår rörelse är en feministisk frihetsrörelse som vilar på demokratins grunder. Vi anser att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och rättigheter på alla livets områden. Vi viker därför aldrig från våra progressiva värderingar.

Det spelar roll vad man kallar sig. Det spelar ännu större roll vad man gör. Socialdemokraterna både kallar sig ett feministiskt parti och agerar utifrån det. Synd att högerregeringen och Sverigedemokraterna avstår från båda.

SKRIBENTEN

Anna Wallentheim (S), riksdagsledamot från Skåne

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan