AnnonsIca Malmborgs

Kocken tipsar - så lyckas du med kyckling på grillen

Att grilla kyckling hör sommaren till. Men hur gör man för att köttet ska bli saftigt och smakrikt? ICA Malmborgs frågade Stefan Superti, chefskock på Kronfågel. Här delar han med sig av sina bästa tips för att få en riktigt god grillad kyckling. Kronfågels spännande grillsortiment finns i samtliga Malmborgsbutiker i Malmö och Lund.

Stefan Superti, head chef och gastronomiskt ansvarig på Kronfågel.

– ICA Malmborgs väljer sina leverantörer med stor omsorg, säger Niklas Norbeck, försäljningschef färskvaror på ICA Malmborgs Limhamn. Vi anser att Kronfågels svenska kycklingprodukter håller en hög kvalitet när det gäller smak såväl som hållbarhet. Säsongens spännande grillsortiment består av kryddmarinerad kyckling som är färdig att lägga på grillen. Enklare än så kan det inte bli att laga mat åt vänner och familj i sommar.

Grillsortimentet som går att hitta i samtliga ICA Malmborgsbutiker består av: Stora grillfiléer grillkrydda, BBQ Lårfilé Black Garlic och BBQ KycklingSteak American.

Bästa tipsen och inspirationen när du grillar kyckling

För att ge sina kunder en riktigt god grillsommar har ICA Malmborgs bett Stefan Superti, head chef och gastronomiskt ansvarig på Kronfågel, dela med sig av sina bästa tips på hur man lyckas med kycklingen på grillen.

– Mitt bästa råd är att investera i en köttermometer. Temperaturen är nämligen A och O när du grillar kyckling. För att få en så saftig kyckling som möjligt måste du har koll på innertemperaturen. När du serverar kycklingen, sätt fram många små grönsaksrätter och såser så blir det en riktig festkänsla varje gång du grillar, säger Stefan Superti.

"Mitt bästa råd är att investera i en köttermometer", säger Stefan Superti.

Bild: Duncan Andison

Grilla stora kycklingfiléer så att det blir både saftigt och gott

– När du grillar stora kycklingfiléer måste du absolut tänka på innertemperaturen. Börja med att tillaga på direktvärme eller het glöd. När du stekt cirka fyra minuter på vardera sida flyttar du filéerna till medelvärme tills innertemperaturen når 70 grader. Då låter du filéerna vila en stund innan du skivar dem för att dela med vänner och familj. Så länge du håller koll på tiden och temperaturen kommer köttet att bli saftigt, säger Stefan Superti.

Stora Grillfiléer Grillkrydda har en klassisk grillkrydda som det svenska folket är välbekanta med. Marinaden har rena smaker som passar perfekt till såser som vi förknippar med sommaren, till exempel tzatziki och bearnaisesås.

Grilla kycklinglårfilé för extra saftig kyckling

– Lårfilé är ett extremt saftigt kött med fin textur som tål en hel del värme på grillen. Tillaga över öppen låga 3-4 minuter på varje sida så blir den jättegod, säger Stefan Superti.

Smaken på BBQ Lårfilé Black Garlic är lite åt det asiatiska hållet. Den fermenterade vitlöken ger en rund och fruktig smak. Den här produkten funkar utmärkt som hamburgare med till exempel spetskål och en majonnäs-baserad dressing. Lårfiléerna är också fantastiskt goda med asiatiska såser och tillbehör men smakar lika bra med klassiska europeiska smakkompisar som tzatziki och bearnaisesås.

"Kronfågel ska ta hand om miljön, men också ta hand om våra djur och våra anställda."

Bild: Zbigniew Lewczak

KycklingSteak är en rejäl bit kyckling på grillen

– Kycklingsteaken har skinn på ena sidan så det enklaste är att börja grilla på den skinnfria sidan i 4-5 minuter, och sedan avslutar på skinnsidan så att kycklingbiten blir härligt krispig. Därefter flyttar du den till en lite mildare värme. Innertemperaturen ska vara 70 grader. Det går förstås lika bra att börja på skinnsidan, men då måste man vara försiktig med lågan när fettet droppar, säger Stefan Superti.

BBQ KycklingSteak American har en rökig och pepprig smak och matchas bäst med typiska amerikanska tillbehör som till exempel rostad sötpotatis, coleslaw, creamed corn, jalapeño, lime och majonnäs-baserade dressingar.

Hållbart på grillen

Kyckling i sig är klimatsmart och dessutom hälsosamt. Ett annat klimatsmart tips från Stefan Superti är att äta mycket grönt till den grillade kycklingen. Både grillade och råa grönsaker. Endast fantasin sätter gränsen.

Komplettera gärna med lite grönsaker till den grillade kycklingen.

– Gröna rätter balanserar upp kycklingen på ett bra sätt. Tänk också på att grilla en lagom mängd kyckling. Får du ändå rester över ska du förvara dem i kylskåpet. Det blir jättegott i en sallad dagen efter, säger Stefan Superti.

Klimatsmart kyckling

Kronfågel arbetar brett med att minska sin klimatpåverkan i hela produktionskedjan. Det gäller för såväl Kronfågels egen förädlingsverksamhet som leverantörsled med foderproduktion och uppfödning, transporter, kund- och konsumentled. Dessutom satsar Kronfågel stort på att minska plasten och göra förpackningarna mer miljövänliga.

– Kronfågel ska ta hand om miljön, men också ta hand om våra djur och våra anställda. Ambitionen är tydlig, nämligen att göra gott för våra kycklingar, människor och vår planet, säger Janneke Wackerberg, hållbarhetschef på Kronfågel.

Janneke Wackerberg, hållbarhetschef på Kronfågel.

Bild: Juliana Falldin

Kom ihåg! När man hanterar färsk kyckling så gäller det att vara noga med att tvätta både händerna och redskap som använts vid tillagningen. Ha koll på innertemperaturen för att få en saftig kyckling. Men temperaturen är också viktig för att skydda sig mot bakterier, särskilt under de varma sommarmånaderna. Innertemperaturen ska upp i 70 grader när man grillar kyckling utan ben. Är det kyckling med ben så ska innertemperaturen komma upp i 82 grader. Man mäter intill benet.

Mer matinspiration och information om ICA Malmborgs hållbarhetsarbete finns på butikernas hemsida

BBQ kycklingsteak american med rostad sötpotatis.

BBQ KYCKLINGSTEAK AMERICAN MED ROSTAD SÖTPOTATIS

4 portioner

Ingredienser:

Kycklingsteak American:

600 g BBQ KycklingSteak American

Rostad sötpotatis:

800 g sötpotatis, skuren i mindre bitar

1 knippe salladslök, fint skuren

2 st schalottenlök, tunt skivad

1 st kokt majskolv, kornen

1 st röd chili, tunt skivad

2 msk olivolja

1 msk äppelcidervinäger

salt och peppar

Fänkålsslaw:

2 st fänkålshuvuden, tunt skivade

1 msk dill, skuren

1 msk dijonsenap

2 msk olivolja

0.5 dl riven parmesan

0.5 st citron, saften

1 tsk salt

peppar, nymald

Kummindressing:

2 dl majonnäs

1 tsk spiskummin

0.5 st citron, saften

salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

Kycklingsteak American:

För bästa resultat grillas kycklingen på direkt värme i ca. 4 minuter på varje sida. Flytta sedan över till indirekt värme. Kycklingen är klar då innertemperaturen är 70°C. Låt vila och skiva upp.

Rostad sötpotatis:

Baka sötpotatisbitarna på en ugnsplåt i 225 grader i ca. 30 minuter. Låt majskornen gå med när det är ca. 20 minuter kvar.

Blanda sötpotatisen och majsen i en bunke tillsammans med schalottenlök, salladslök och röd chili samt olivolja och äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar.

Fänkålsslaw:

Skölj och ansa fänkålen. Skiva tunt med kniv eller mandolin. Lägg i en bunke och fyll på med kallt vatten. Låt stå i ca. 30 minuter för att få fänkålen krispig.

Vispa ihop dijonsenap, olivolja och citronsaft tillsammans med salt och peppar. Häll av vattnet från fänkålen och blanda med dressingen, skuren till och slutligen riven parmesan.

Blanda ihop ingredienserna till kummindressingen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan