Annons

Annons

Annons

Kultur

Låt dem äta gröt!

Enligt Lena Andersson kan inte hunger existera i Sverige eftersom alla har råd med havregrynsgröt. Här är en fiberrik guide till veckans grötigaste debatt.

Om föräldrar inte kan föda sina ungar kan det handla om vanvård snarare än om fattigdom, menar författaren Lena Andersson.

Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Annons

Rakel Chukri är medarbetare på kultursidan.

I Sverige behöver inga barn gå hungriga, slog författaren Lena Andersson fast i Svenska Dagbladet. Hon var djupt irriterad på Frälsningsarmén och Magdalena Andersson (S) som haft mage att prata om hungriga ungar. Vet de inte hur billig en portion havregrynsgröt är? Det har ju alla råd med.

Därmed var gröt-debatten igång. Enligt Aftonbladets krönikör Irena Požar upprepade Andersson ”den uråldriga fördomen om att fattiga människor är dummare än andra”.

Annons

Annons

Flera debattörer lyfte fram att matpriserna stigit markant det senaste året och att fattiga fått det svårare. Lena Andersson stod på sig: Begreppet hunger används fel – alla har råd med billig mat. Hon dubblade också insatsen: Om föräldrar inte kan föda sina ungar handlar det ju om vanvård.

Historien fick en ny twist när Högsbo bibliotek på Instagram avslöjade att de gallrat ut flera av Lena Anderssons böcker. ”Det är ett tjänstefel när man jobbar på ett skattefinansierat bibliotek”, dundrade förläggaren Jonas Axelsson på Polaris. Bibliotekschefen Grethe Österberg tvingades till slut be om ursäkt för inlägget.

”Vad är det för fel på gröt som man ätit i alla tider?”, undrade Lena Andersson som är förundrad över kritiken. Eftersom det har gått rundgång i debatten hörsammar vi hennes förfrågan. Här kommer mer gröt åt folket!

Tillsammansgröten

Inbäddat innehåll

Annons

Lena Anderssons lovsång till gröten utklassas fullständigt av Lukas Moodyssons klassiker ”Tillsammans” (2000). Grötrepliken i filmen har blivit legendarisk: ”Hellre äta gröt tillsammans än oxfilé ensam.” Det upphöjs till en livsfilosofi av Göran (Gustaf Hammarsten) som förklarar att alla människor först är som små ”torra, sköra och ensamma” havregryn. Men kokas vi ihop blir vi en varm gemenskap.

Annons

Hipstergröten

Danska Grød har utvecklats till en restaurangkedja i Danmark.

Bild: Lars Dareberg

En skål gröt kostar bara 70 öre, har Andersson upprepat. 20 öre till om man ska ha socker på. Hon verkar ha missat att rätten sedan länge seglat upp på alla hipsters topplista. 2011 startades coola Grød i Köpenhamn, världens första grötbar. Drygt 140 spänn kostar ”All in”-gröten med alla toppings.

Den farliga gröten

Ur Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna”.

Bild: Hans Hansson

Lena Andersson presenterar gröten som alla fattigas räddare. Men i ”Utvandrarna” dör Kristina och Karl-Oskars dotter Anna när korngrynsgröten sväller i hennes mage. En av de sorgligaste scenerna i svensk litteratur handlar alltså om ond, bråd gröt.

Urgröten

Jana Fröberg och Vanda Lönngren har rest i grötens fotspår.

Bild: Malin Sydne

I boken ”Gröt – en fantastisk historia” (2015) får gröten en närmast religiös betydelse. Författarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren berättar att några av världens äldsta recept är på gröt från det gamla Mesopotamien. Gröt skapade civilisationen, sa de i en TV4-intervju. Stärkelserika växter gjorde det värt att odla och då blev människor bofasta, menade Lönngren.

Annons

Den feministiska gröten

Äta gröt – en feministisk aktivitet?

Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Annons

2015 förklarade 109-åriga Jessie Gallan – då Skottlands äldsta kvinna – hemligheten bakom ett långt liv: Ät mycket gröt och håll dig borta från män: ”De skapar mer problem än de är värda.” Skottland är också känt för sitt gröt-VM. Förra året tävlade Calle Myrsell från Borlänge med gröt som spetsats med limoncello.

Grötmyndig

Veckans mest övertydliga ordval av skribenter som ville förklara hur ... ja, grötmyndig Lena Andersson är. Veckans vitstävling vanns av tankesmedjan Katalys som släppte kokboken ”Egenmäktig kostföring”, en blinkning till Anderssons roman ”Egenmäktigt förfarande”. Märkligt nog har ingen nämnt den klassiska rätten stekt gröt. Kanske orkade ingen skämta om att ”Nu är den kokta gröten stekt!”

Gustaf Hammarsten medverkar i Lukas Moodyssons nya långfilm "Tillsammans 99" som sägs ha premiär senare i år. Det är ännu oklart om hans karaktär Göran bygger ut sin grötfilosofi.

Bild: Adam Ihse/TT

LÄS MER: Låt oss fira Lena Anderssons haveri till text

Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan