Annons

Annons

Annons

Politik i Turkiet

Podd: Därför verkar ingen kunna hota Erdogan – trots missnöjet

På söndag går andra ronden i kampen om makten i Turkiet, och Recep Tayyip Erdogan går in med en fördel. Varför ser presidenten ut att gå emot seger – trots ett utbrett missnöje? Har västvärlden underskattat Erdogans makt?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – exempelvis Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Annons

Det är natten mellan 14 och 15 maj, och supportrar samlas på Istanbuls gator för att heja på president Recep Tayyip Erdogan.

Annons

Han har precis misslyckats med att ta hem den första valomgången. Ändå är det en segerviss president som talar till det turkiska folket.

– Det faktum att valresultatet ännu inte är fastställt, ändrar inte det faktum att vår nations val tydligt är till vår fördel, sa han då.

Eftersom varken Erdogan och hans AKP eller utmanaren Kemal Kiliçdaroglu från partiet CHP lyckades få majoritet, blir det en andra valomgång, på söndag den 28 maj.

– Det blev en stor besvikelse för oppositionen, eftersom att alla opinionsundersökningar visade att Kiliçdaroglu ledde. Det blev en dålig överraskning, säger Sümeyra Tansel, journalist från Turkiet som nu bor och verkar i Sverige.

Trots ekonomisk kris, och vass kritik mot hur Erdogan hanterade jordbävningskatastrofen, är de flesta bedömare eniga. Erdogan och AKP ser ut att gå mot seger.

– Erdogan verkar ha så starkt stöd, trots att landet har en ekonomisk kris. Turkiet hade alltså en inflation som låg på 80 procent. Trots det så får han ändå 49 procent av rösterna. Det tycker jag är väldigt intressant, säger Kenan Habul, reporter på Sydsvenskan, om första valomgången.

Kenan Habul var nyligen var på plats i Turkiet för att bevaka valet för Sydsvenskans räkning, och pratade då med många Erdogan-väljare. Både han och Sümeyra Tansel radar upp anledningar till presidentens stora stöd.

– Det finns en förklaring till varför Erdogan verkar kunna läsa fattiga personers tankar och beteendemönster, säger Sümeyra Tansel.

Vad är hemligheten bakom Erdogans makt? Och finns det någon som kan utmana honom om presidentposten? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan