Annons

Annons

Annons

Världen

EU dubblar brandflyget inför sommaren

EU dubblar antalet flyg som ska kunna hjälpa till i bekämpningen av skogsbränder i medlemsländer och närliggande länder de närmaste månaderna.

Ett flygplan av typen Canadair vid bränderna nära Palermo i Italien sommaren 2021. Arkivbild.

Annons

Tio plan av typen Canadair, 14 amfibieplan och fyra helikoptrar ska finnas till hands inför vad som skulle kunna bli en intensiv brandsommar, meddelar EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic.

– Året har redan startat mycket torrare än genomsnittet, säger han, och nämner bland annat torkan som rått fram till nyligen i Portugal, Spanien, södra Frankrike och norra Italien.

Annons

Efter att 2022 blev den varmaste sommaren i Europa sedan statistik började föras meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i september en plan på att dubblera antalet flyg.

Annons

Flygplanen och helikoptrarna är utspridda strategiskt i EU så att de ska kunna svara snabbt i hela området under månaderna juni till oktober. De är placerade i tio medlemsstater: Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Portugal, Spanien, Sverige, Tjeckien och Tyskland.

EU tillhandahåller medel så att myndigheterna i de tio länderna ska kunna hålla flottan, som kallas Resceu, i beredskap.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan