Annons

Annons

Annons

Nöje

Han ger "Diablos" magiker en röst

Han har haft roller i filmer som "The Batman" och "Spectre" och tv-serier som HBO:s "Avenue 5". Men det är röstjobben i spel som Joseph Balderrama föredrar.

– Det är verkligen tillfredsställande när man ser slutprodukten, säger han.

Den kvinnliga och manlige magikern (sorceress/sorcerer) sida vid sida. Joseph Balderrama har lånat ut sin röst till den manlige varianten. Pressbild.

Annons

Ända sedan han var liten har Joseph Balderrama gillat att föreställa sig saker och ting. Det är en färdighet han har haft nytta av när han har gjort roller i olika tv-serier och filmer. Men kanske framför allt i inspelningsbåset – där han trivs bäst.

– När du filmar så tillbringar du 80 procent av tiden med att småprata, och vänta på att få jobba. Men när du gör spel är det 100 procent fokus, säger han.

Joeseph Balderrama. Pressbild.

Nu är han aktuell i rollen som den manlige magikern, en av de valbara klasserna i "Diablo IV".

– Man får gå in i de här galna världarna där man helt plötsligt befinner sig i helvetet och hanterar alla möjliga galna, mörka, morbida saker, säger han.

Annons

Annons

Timmar i båset

Vanligtvis består ett arbetspass av fyra timmar stående i ett ljudisolerat, sterilt bås med manusraderna som enda sällskap. Det låter kanske inte som en drömtillvaro eller något som uppmuntrar kreativitet. Men det är där Joseph Balderrama trivs bäst.

– Personligen så känner jag att det är befriande, säger han.

Där andra skådespelare tar hjälp av rekvisita och omgivande miljöer på inspelningsplatsen får Balderrama gå in i sig själv eller titta på de konceptbilder som den visuella avdelningen har tagit fram.

De torra öde slätterna i Gulraam, i en konceptbild från "Dialblo IV". Pressbild.

– Det som är kreativt spännande med att jobba i spel är att din fantasi kan bli gränslös eftersom den inte behöver definieras av det du har framför dig, förklarar han.

Magikern har en aura av oberäknelighet som Balderrama tyckte var intressant.

– Han har ett nästan nordiskt sätt. Han är väldigt lugn och kontrollerad, och det är utmanande rent röstmässigt, att vara det utan att – förhoppningsvis – låta trist eller monoton.

Spelade Cody

Balderrama gjorde rollen både som boken och Cody i svenska Hazelights "It takes two".

Balderrama är rösten bakom Cody i Josef Fares "It takes two", liksom boken Dr Hakim i samma spel.

Annons

– Vart jag än går i röstskådisvärlden så stöter jag på folk som älskar spelet och säger "Herregud, gjorde du det?!", säger han.

Annons

– Att få göra rösterna till två olika huvudroller var den ultimata utmaningen. Och det var en av de mest givande upplevelserna att få komma till Stockholm under två års tid. Det var fantastiskt, säger han.

Fakta

Fakta: "Diablo"

"Diablo" är en actionrollspelsserie från amerikanska Blizzard. Det första spelet i serien släpptes 1997 och har fått två stora uppföljare 2000 respektive 2012. Mobilvarianten "Immortal" släpptes förra året.

Serien är en av de mest kända i genren "dungeon crawler", där hjälten tar sig fram genom labyrintiska grottor. Berättelsen kretsar kring ett helvetiskt hot som bekämpas med hjälp av vapen, förmågor och magi. Det första spelets slutboss var "Diablo" – djävulen.

I "Diablo IV" finns fem spelbara klasser. Den ondskefulla demonen Lilith har återvänt till riket Sanctuary efter en mörk ritual.

Spelet släpps till PS5/PS4, Xbox One/Series och pc den 6 juni.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan