Annons

Annons

Annons

Kollektivtrafiken

Tågoperatörer ställer om inför banarbetet

Mitt i juni stängs 35 mil järnväg av under en vecka för underhållsarbeten. För resenärerna innebär det längre resvägar – för tågoperatörerna blir det inställda avgångar och omledning av tåglinjer.

Det är 35 mil järnväg mellan Norrköping och Hässleholm ska genomgå underhållsarbete under en vecka i juni. Arkivbild.

Annons

De underhållsarbeten av Södra stambanan som Trafikverket planerat innebär att 35 mil järnväg mellan Norrköping och Hässleholm berörs och att flera tågsträckor stängs av helt under vecka 24, i juni.

– Det är ett ganska omfattande underhållsarbete, ja, men det är ju planerat sedan länge så vi har inte sålt några biljetter på de sträckor som berörs och på så sätt drabbas ingen kund, ingen får sin resa inställd, säger Jonas Olsson vid SJ:s presstjänst.

Annons

Avstängda sträckor under vecka 24 på Södra stambanan och Kust till kust-banan. Bland annat ska växlar och spår bytas, ställverk moderniseras och teknikhus uppgraderas.

Kör längs Västra stambanan

Enligt honom kommer det gå att resa mellan Stockholm, Malmö och Köpenhamn, men i stället för att köra längs Södra stambanan går tågen på Västra stambanan.

Annons

– Man kommer alltså inte att kunna kliva på i till exempel Alvesta eller Nässjö, utan det blir stationer som Herrljunga, Borås och Varberg i stället.

Resan, som normalt brukar ta ungefär fyra och en halv timme, kommer med de omledda tågen att ta närmare sju timmar.

För de stationer som inte kommer att trafikeras under arbetsveckan hänvisar SJ resenärerna till de andra operatörerna, som bland annat ersätter med buss.

Bussar sätts in

Banarbetet mellan Norrköping och Linköping kommer även att påverka en av Mälartågs fem linjer under perioden 14–18 juni. Resenärer mellan Norrköping och Linköping kommer under dessa dagar att hänvisas till ersättningsbussar, som Östgötatrafiken sätter in – och som även kör tågresenärer som reser med SJ och Östgötapendeln, enligt Katarina Myrberg, pressansvarig på Mälardalstrafik, som står bakom Mälartåg.

Arbetat är planerat sedan ett och ett halvt år tillbaka och det handlar om ett tiotal större arbeten och ett 50-tal mindre på Södra stambanans järnväg. Bland annat ska växlar och spår bytas, kontaktledningar rustas, ställverk modernisera och utrustning för kommunikation uppgraderas.

Fakta

Fakta: Tågsträckor stängs av under en vecka i juni

Banarbete på Södra stambanan vecka 24 (12–18 juni):

Stockholm-Malmö, Norrköping-Linköping, Kimstad, Norsholm, Mjölby, Mantorp, Nässjö, Värnamo- Forsheda, Sjöatorp, Alvesta, Älmhult-Nässjö och Älmhult- Hässleholm.

Ett stort antal arbeten genomförs under vecka 24 på sträckan Norrköping och Hässleholm (Södra stambanan) och Alvesta – Värnamo (Kust till kust-banan). Resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade via det tågbolag de ska åka med under denna vecka.

Ersättningstrafik i form av bussar och omplanerade tågsträckor kommer att sättas in.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan