Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Nord & Francke återförenas – med Rakel Chukri som inkräktare

Det krävdes en roman för att det skulle ske. Men nu har det hänt. Nord & Francke återförenas – om än bara för en stund.

Inbäddat innehåll

I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker vi kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Du kan lyssna i spelaren ovan, eller där du lyssnar på dina poddar – som Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts. Följ ”Gräv bort Skåne!” i din poddspelare så missar du inga nya avsnitt.

Annons

Annons

Det krävdes naturligtvis en roman för att det skulle ske – att Nord & Francke, Kristin Nord och Maria G Francke, återförenades i en poddstudio.

Romanen är ”Utanpåverket”, Kristin Nords debut som skönlitterär författare. Hennes berättelse kretsar kring kvinnorna i en familj, framför allt mamma Lilian och dottern Julia. När Lilian dör efter långvarigt alkoholmissbruk och Julia återvänder till hemmet hon vuxit upp i rullas historien om de båda upp i två tidsplan.

Detta talar Nord, Francke och Rakel Chukri om, om arvet som går från kvinna till kvinna i generationer, och om hur skammen resulterar i tystnad.

Kristin Nord.

Bild: Peter Frennesson

– Är Julia en dålig feminist? Hon säger ju att hon föraktar sin mammas svaghet, undrar Rakel Chukri.

– Den yngre feministen tittar alltid på sin mamma och den generationen med förakt, svarar Kristin Nord.

Rakel känner igen sig i hur dottern i boken idoliserar sin frånvarande pappa Per. Maria G Francke är intresserad av hur Kristin Nord fick ihop de ganska komplexa tidsplanen. ”Det var ett härke”, blir svaret.

Dessutom introduceras, apropå en scen i bokens inledning, ordet ”harkrankssex”.

Annons

Vad gäller återföreningen av de gamla poddmakarna rekapituleras vad som förde dem samman och vilket ärende de egentligen hade – och det visar sig att det går en tydlig linje från Nord & Francke-podden till ”Utanpåverket”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan