Annons

Annons

Annons

opinion”Chat control”

Aktuella frågor
”Sverige måste stoppa EU-länder som vill spionera – i din mobil.”

För Centerpartiet är det uppenbart att regeringen måste arbeta å det kraftigaste för att stoppa den riktning som EU rör sig i när det gäller människors rätt till sitt privatliv, skriver Abir Al-Sahlani och Niels Paarup-Petersen, Centerpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skylt som visar Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson under demonstration mot chat control på Mynttorget i Stockholm. Hon ligger bakom förslaget om att myndigheter ska kunna skanna alla digitala konversationer för att hitta meddelanden som misstänkts innehålla sexuella övergrepp mot barn, skriver artikelförfattarna.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Människors privatliv är under attack. Just nu pågår en kamp i EU kring den personliga integriteten. Den del som fått störst uppmärksamhet är det som kallas för chat control och är en del av EU-kommissionens lagförslag för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn.

Sveriges kommissionär, Ylva Johansson, ligger bakom förslaget om att myndigheter ska kunna skanna alla digitala konversationer för att hitta meddelanden som misstänkts innehålla sexuella övergrepp mot barn. Det ska även gälla konversationer som är totalsträckskrypterade, det vill säga där två eller fler parter kan kommunicera utan att tjänsteleverantören, till exempel Whatsapp eller Signal, kan se vad som skrivs.

Centerpartiet säger nej till chat control. Även om både Moderaterna och Liberalerna i Europaparlamentet har förklarat att de kommer att rösta nej, har den svenska regeringen hittills varit positiv till att avlyssna även krypterade konversationer. Det är högst oroande, speciellt eftersom en majoritet av EU:s regeringar nu framstår som ivriga påhejare av att tillåta skanning av sina medborgares krypterade samtal. Enligt ett dokument från ministerrådet, som tidskriften Wired fått tillgång till, vill minst 15 av EU:s 27 medlemsstater tillåta sådan skanning.

Annons

Annons

Spanien vill till och med förbjuda totalsträckskryptering. Även Ungern vill kunna läsa alla meddelanden.

Tyskland och Finland kräver att människor även i fortsättningen ska kunna skicka privata meddelanden, utan att någon annan har möjlighet att läsa dem.

Vill Sveriges regering följa kraven från Ungern eller från Tyskland och Finland?

Vilka länders syn på medborgarnas rättigheter tycker statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) att Sverige ska ligga närmast?

För Centerpartiet är det enkelt. Vi ser rätten till privata samtal som en mänsklig rättighet. Att staten inte har rätt att öppna alla människors post, avlyssna deras telefoner eller skanna deras digitala meddelanden är en grundpelare i en öppen demokrati. Avsteg från den principen kan göras vid misstanke om brott. Men det ska inte ske per automatik, hela tiden, för att eventuellt upptäcka brott.

Totalsträckskrypterade chattar är också viktiga för andra delar av demokratin. Journalister ska kunna kommunicera med källor, människorättsgrupper arbeta på ett säkert sätt, oppositionen i ett land verka utan att regimen övervakar den.

I debatten kring chat control förs ofta argumentet fram att krypterade meddelanden inte ska påverkas, men att techföretagen ska tvingas att installera bakdörrar i programmen så att de kan gå in och läsa meddelanden efter begäran från myndigheter. Men det är ett argument som baseras på okunnighet. En bakdörr innebär att krypteringen inte längre fungerar och därmed kan en regim beordra avlyssning. Om chat control skulle träda i kraft och tvinga appar som Signal eller Whatsapp att installera bakdörrar, kan de användas av till exempel Ungerns auktoritäre ledare Viktor Orbán för att spionera på oppositionspolitiker, eller av andra ledare med tveksamma syften.

Annons

Annons

Att regeringar i EU skulle missbruka den möjlighet som chat control ger har redan visat sig. Minst fem EU-länder använder spionprogrammet Pegasus, som öppnar upp den avlyssnades mobil. Ungern och Polen har använt Pegasus för att spionera på oppositionella och Spanien har använt det mot aktivister. I Grekland har oppositionella och journalister avlyssnats med spionprogrammet Predator.

I fjol frågade Centerpartiet dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) om den svenska regeringen använde sig av Pegasus, men fick ett svävande svar. Den nya regeringen är lika otydlig i frågor som rör människors möjlighet att behålla sin personliga integritet i digitala sammanhang.

För Centerpartiet är det uppenbart att regeringen måste arbeta å det kraftigaste för att stoppa den riktning som EU rör sig i när det gäller människors rätt till sitt privatliv.

Regeringen bör visa att Sverige försvarar den liberala demokratin i dagens digitala värld.

SKRIBENTERNA

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot och talesperson i digitaliseringsfrågor

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan