Annons

Annons

Annons

Malmödarlings

Podd: Så skapade Jennie Walldén ett imperium efter mästerkocksvinsten

Hon är marknadsföringsproffset som tog chansen att bli kändiskock med hela Sverige. Det har gått tio år sedan Jennie Walldén vann ”Sveriges mästerkock”. I dag är hon kokboksförfattare, influerare och restaurangägare med över 365 000 följare.
– Mat är ett tecken på kärlek, säger hon i Sydsvenskans podd ”Malmödarlings”.

Inbäddat innehåll

”Malmödarlings” är en podd om en speciell stad och människorna som gör den speciell. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – exempelvis Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Annons

Det började som en dagsutflykt med familjen till Helsingborg och mest som en rolig grej. Jennie Walldén åkte dit för att göra audition för tredje säsongen av ”Sveriges mästerkock”. Hon hade suttit klistrad framför säsong två och fick kommentaren av sin man: ”Men alltså, du är ju redan där. Du borde vara med.”

Annons

Hon sökte och gick vidare.

– Jag är nöjd om jag får tummen upp av Leif Mannerström, tänkte jag då. säger Jennie Walldén.

Hon har alltid älskat att lagat mat och gjort det mycket till vänner och familj, men att ägna sig åt det på heltid var inget hon hade planer på. Hon gjorde karriär på storbolag och var då marknadschef på dåvarande Procordia (i dag Orkla).

– Jag trodde inte att jag skulle vinna, men tänkte att nu har jag en chans att göra något som jag aldrig kommer att få igen.

Men man blir inte rik på att vinna Sveriges mästerkock, säger hon. För tio år sedan var det heller inte självklart vad det skulle leda till.

– De som vinner den tävlingen i dag tänker nog direkt att vinner jag det här ska jag jobba med marknadsföring av mat på sociala medier. När jag vann så kajkade jag land och rike runt och gjorde gästspel på andras restauranger, gjorde företagsevent och lagade mat på festivaler.

Bild: Wolfgang Kleinschmidt

Genom åren har hon successivt byggt upp sin följarskara i sociala medier och har i dag 300 000 följare på Instagram och 65 000 på Facebook.

– Det som driver mig tror jag är en kombination av att jag i botten är en kreativ människa, men har en stadgad grund i affären. Jag känner drivet och lusten i kreativiteten, men samtidigt har jag ett driv i affärstänket.

Annons

Annons

Jennie Walldén vill inspirera sina följare till en mer spännande vardag, än bara de åtta-tio rätterna som i snitt rullar på i svenskarnas hem.

– Man måste äta varje dag. Utöver det är det något som också ska skänka folk glädje. Man vill ha själva upplevelsen av att äta, smaker och att njuta av den. Umgänget. Och allt det man lägger ner i maten för att laga den. Mat är ett tecken på kärlek.

Hon har själv inspirerats av sin biologiska mormor och mamma i Sydkorea, och sina svenska föräldrar. När hon sökte till ”Sveriges mästerkock” svarade hon på frågan om vad hon ska göra om hon vinner med: ”Då ska jag ge mig ut på korståg och få svenskarna att äta mer koreansk mat.”

– Det håller för mig fortfarande. Koreansk och de närliggande länderna runtomkring. Men framförallt det koreanska köket för det är där mitt hjärta ligger. Det är min sanning och det jag fortfarande vill få ut i dag.

Därför öppnade hon också den koreanska restaurangen Namu i centrala Malmö. Namu betyder träd – rötterna finns i smakerna i Korea och trädet växer i Malmö. Nyligen öppnade hon även cocktailbaren Gaji.

Hör Jennie Walldén berätta om när hennes intresse för mat började, om hennes kokböcker och hur hon har byggt upp sin närvaro på sociala medier. Lyssna på det senaste avsnittet av ”Malmödarlings”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan