Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Cardigans har inte haft en riktig spelning i Malmö sedan 2006: ”Det är helt sjukt”

Magnus Sveningsson från Cardigans och Råå gästar ”Gräv bort Skåne!” som frossar i minnen från festivaler och uppväxten i det frikyrkliga Jönköping.

Magnus Sveningssons bästa festivalbild är från Skottland 2003 med Dave Grohl från Foo Fighters. Senare i år ska Sveningsson spela med Cardigans i bland annat Oslo, Jakarta och Los Angeles.

Bild: Privat

Inbäddat innehåll

I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker vi kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Du kan lyssna i spelaren ovan, eller där du lyssnar på dina poddar – som Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts. Följ ”Gräv bort Skåne!” i din poddspelare så missar du inga nya avsnitt.

Annons

Annons

– Det var uppfriskande att komma från Jönköping – en ganska kontrollerad, borgerlig och religiös stad – och få se jordens undergång på Hultsfredsområdet, berättar Magnus Sveningsson från banden Cardigans och Råå.

Han gästar kulturredaktionens podd ”Gräv bort Skåne!” som djupdyker i festivalminnen utifrån den nya SVT-dokumentären ”Hultsfred – berättelsen om en musikfestival”. Rakel Chukri minns bland annat punkare som hånglade i lergropar på festivalen och Magnus Sveningsson berättar att journalisterna på 1990-talet hade en starkare ställning än artisterna. Man fick nästan buga för tidskriften Pops redaktion, minns han.

– Det var en tid då det stod högt i kurs att vara musikjournalist. Det finns inte samma dragningskraft i det nu, säger Maria G Francke som bevakade Hultsfredsfestivalens första elva år.

Maria G Francke, längst till vänster, på Hultsfredsfestivalen 1988 med fotografen Helena Blendberg och Mats Ternblad. De tre bevakade festivalen för Kvällsposten.

Bild: Privat

Rakel Chukri har grävt i arkivet och upptäckt att Cardigans de första åren ofta beskrevs som lite töntiga.

– Vi var ju väldigt väna, väluppfostrade, medelklass och smålänningar. Det var aldrig några knarkskandaler eller nedbrunna hotellrum, säger Sveningsson.

Annons

– Är det något du kan ångra idag, undrar Rakel Chukri.

– Jag brukar säga att jag tycker om människor som kan bete sig. Det är därför jag har svårt för Oasis, svarar Magnus Sveningsson.

Senare i år ska han spela med Cardigans i bland annat Oslo, Jakarta och Los Angeles.

– Vi spelar där vi får betalt, helt enkelt, säger han och påpekar att Cardigans inte haft en riktig spelning i Malmö sedan 2006.

– Det är helt sjukt.

– Vad är det för fel på Malmö? utbrister Rakel Chukri.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan