
Magnus Sveningssons bästa festivalbild är från Skottland 2003 med Dave Grohl från Foo Fighters. Senare i år ska Sveningsson spela med Cardigans i bland annat Oslo, Jakarta och Los Angeles.
Bild: Privat
I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker vi kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Du kan lyssna i spelaren ovan, eller där du lyssnar på dina poddar – som Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts. Följ ”Gräv bort Skåne!” i din poddspelare så missar du inga nya avsnitt.
Annons
Annons
– Det var uppfriskande att komma från Jönköping – en ganska kontrollerad, borgerlig och religiös stad – och få se jordens undergång på Hultsfredsområdet, berättar Magnus Sveningsson från banden Cardigans och Råå.
Han gästar kulturredaktionens podd ”Gräv bort Skåne!” som djupdyker i festivalminnen utifrån den nya SVT-dokumentären ”Hultsfred – berättelsen om en musikfestival”. Rakel Chukri minns bland annat punkare som hånglade i lergropar på festivalen och Magnus Sveningsson berättar att journalisterna på 1990-talet hade en starkare ställning än artisterna. Man fick nästan buga för tidskriften Pops redaktion, minns han.
– Det var en tid då det stod högt i kurs att vara musikjournalist. Det finns inte samma dragningskraft i det nu, säger Maria G Francke som bevakade Hultsfredsfestivalens första elva år.

Maria G Francke, längst till vänster, på Hultsfredsfestivalen 1988 med fotografen Helena Blendberg och Mats Ternblad. De tre bevakade festivalen för Kvällsposten.
Bild: Privat
Rakel Chukri har grävt i arkivet och upptäckt att Cardigans de första åren ofta beskrevs som lite töntiga.
– Vi var ju väldigt väna, väluppfostrade, medelklass och smålänningar. Det var aldrig några knarkskandaler eller nedbrunna hotellrum, säger Sveningsson.
Annons
– Är det något du kan ångra idag, undrar Rakel Chukri.
– Jag brukar säga att jag tycker om människor som kan bete sig. Det är därför jag har svårt för Oasis, svarar Magnus Sveningsson.
Senare i år ska han spela med Cardigans i bland annat Oslo, Jakarta och Los Angeles.
– Vi spelar där vi får betalt, helt enkelt, säger han och påpekar att Cardigans inte haft en riktig spelning i Malmö sedan 2006.
– Det är helt sjukt.
– Vad är det för fel på Malmö? utbrister Rakel Chukri.