Annons

Annons

Annons

Malmödarlings

Lyssna: Här är 16 Malmödarlings att lära känna i sommar

Nina Persson, Jennie Walldén, Hampus Jakobsson, Tuvessonskan, Peter Sunde och mannen bakom Frasses fulflyttar. Det är några av de personer du kunnat höra i den första säsongen av Sydsvenskans podd ”Malmödarlings”. Här är 16 avsnitt att lyssna på i hängmattan i sommar.

”Malmödarlings” leds av Jonas Gillberg, Miriam Olsson Jeffery och Sally Wahlstedt.

Bild: Lars Brundin

Annons

”Malmödarlings” är en podd om en speciell stad och människorna som gör den speciell. Du kan lyssna här eller där du lyssnar på dina poddar, som Spotify eller Apple Podcasts. Följ ”Malmödarlings” i din poddspelare så missar du inte nya avsnitt.

Avsnitt 1: Buddha Browett

Varför ska jag lyssna? Han är australiensaren som startade stadsodlingsföretaget Los Perros Urban Farming, men också kaféet Flax. I höst blir det premiär för hans vinbar Fir. I ”Malmödarlings” berättar han om hur idén att bli stadsodlare föddes när han stod och hackade grönsaker i ett restaurangkök.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Avsnitt 2: Claudia Orellana

Varför ska jag lyssna? Hon är grundaren till Malmö Break Room där besökarna får ut sin frustration genom att slå sönder saker. Nu har till och med psykologer börjat skicka sina patienter dit. Hör Claudia Orellana berätta om motgångar, avgörande ögonblick och Walt Disney.

Inbäddat innehåll

Avsnitt 3: Lycke von Schantz

Varför ska jag lyssna? Hon gjorde sin mammas idé till hajpad startup. Resultatet blev en barncykelstol som kan göras om till en barnvagn. Hennes bolag Påhoj har nu blivit internationellt uppmärksammat. Hör Lycke von Schantz berätta om sin väg från att designa diskborstar på Ikea till att utveckla en egen produkt.

Inbäddat innehåll

Avsnitt 4: Aya Said

Varför ska jag lyssna? Hon har gjort populära poddar för unga tjejer, skapat ”modest fashion”-utställning, arbetat som lärare och nu som byggnadsingenjör. Men Aya Said har också försökt bli krigskorrespondent i Irak eller hotellägare i Filippinerna.

Inbäddat innehåll

Avsnitt 5: Victoria Percovich Gutierrez

Varför ska jag lyssna? Hon står bakom stadsdelsatlasen som ledde till att Sofielund fick en unik kulturljudzon. Hon lockades hem till Malmö igen för att jobba med miljonprogrammet – och hamnade sedan på en arkitektbyrå. Nu har ateljébristen i Malmö fått henne att överväga en ny roll: fastighetsägare.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Avsnitt 6: Hampus Jakobsson

Varför ska jag lyssna? Hampus Jakobsson var med och designade grunden till Googles världsledande mobiloperativsystem Android. Han är orimligt nyfiken och personifierar Malmös startupvärld. För tio år sedan sålde han sitt företag till den kanadensiska jätten Blackberry och har sedan investerat pengarna i andra entreprenörer.

Inbäddat innehåll

Avsnitt 7: Gisela Ståle

Varför ska jag lyssna? Hon började brodera som ett sätt att hantera sin utmattning. Men de broderade textbudskapen blev enormt populära på Instagram och nu har Gisela Ståle skapat en bok på temat. Men hur är det att gå från utmattning till Instagramsuccé?

Inbäddat innehåll

Avsnitt 8: Frida Hylander

Varför ska jag lyssna? Under en föreläsning i humanekologi slog insikten om klimatkrisen med full kraft mot Frida Hylander. Efter det kändes gick hon in i en depression. I dag hjälper hon unga hantera sin klimatångest och har gett titeln klimatpsykolog ett ansikte.

Inbäddat innehåll

Annons

Avsnitt 9: Yasemin Arhan Modéer

Varför ska jag lyssna? Hon är statsvetaren som ville rädda världen och föreslog att starta om FN. I dag driver Yasemin Arhan Modéer mötesplatsen Altitude Meetings i Malmö och kör igång nya samhällsprojekt allteftersom behovet uppstår. I ”Malmödarlings” berättar hon om hur hon upptäckte kraften i möten mellan människor, företag och akademi.

Annons

Inbäddat innehåll

Avsnitt 10: Frasse

Varför ska jag lyssna? Den enda anonyme gästen under ”Malmödarlings” första säsong var grundaren till flyttfirman Frasses fulflyttar. Här berättar han hur allt startade, om hur den socialistiska retoriken påverkar företaget och om alla andra projekt de sysslar med.

Inbäddat innehåll

Avsnitt 11: Julia Tuvesson

Varför ska jag lyssna? Hon har introducerat konceptet plåtmat för sina 93 tusen följare på Instagram och startat Facebookgruppen ”Malmöfoodisar”. När Julia Tuvesson började laga mat som student kunde hon ingenting – men testade allt.

Inbäddat innehåll

Avsnitt 12: Kotada Yonus

Varför ska jag lyssna? Aktarrs grundare Kotada Yonus firar tio år i Malmö och har skrivit en berättelse om sin stad. Han servar den arabisktalande befolkningen i Sverige med nyheter och är tacksam över människorna som hjälpt honom att hitta hem. Hör honom berätta om hur han startade Aktarr med 15 000 kronor som han lånade av sin mamma.

Annons

Inbäddat innehåll

Avsnitt 13: Peter Sunde

Varför ska jag lyssna? Han blev världskänd som talesperson för fildelningssajten The Pirate Bay. I dag är Peter Sunde väldigt engagerad stadsutvecklingen i Malmö och berättar i ”Malmödarlings” även om sitt bokprojekt, om ett filmprojekt om The Pirate Bay samt en dokumentärserie om vem som är grundare av kryptovalutan bitcoin.

Annons

Inbäddat innehåll

Avsnitt 14: Puia Shamsossadati

Varför ska jag lyssna? Han är doldis-influencern som säljer guldmobilskal till världskändisar. Malmöentreprenören Puia Shamsossadati har designat skräddarsydda mobilskal till bland andra sultanen av Brunei och fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo. Med hjälp av kraften i sociala medier har hans bolag Golden Concept nått kunder i 130 länder.

Inbäddat innehåll

Avsnitt 15: Nina Persson

Varför ska jag lyssna? The Cardigans-sångerskan berättar att hon kanske egentligen skulle ha blivit hantverkare, om inte popkarriären hade tagit fart. Men hon avslöjar också att den tidigare bandkollegan Peter Svensson nu stängt The Cardigans-dörren för gott. Och hon berättar om den planerade flytten till New York och vad hon tycker mest och minst om med Malmö.

Annons

Inbäddat innehåll

Avsnitt 16: Jennie Walldén

Varför ska jag lyssna? Hon är marknadsföringsproffset som tog chansen att bli kändiskock med hela Sverige. Det har gått tio år sedan Jennie Walldén vann ”Sveriges mästerkock”. I dag är hon kokboksförfattare, influerare och restaurangägare med över 365 000 följare. I ”Malmödarlings” berättar hon om hur hennes matintresse började som barn i Sydkorea och hur hon har byggt upp sin ”one woman show” i Sverige.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan