Annons

Annons

Annons

Våldsvågen

Dom om trippla våldsdåd i blodig gängkonflikt

Fem pojkar mellan 14 och 15 år skickades ut för att mörda i en gängkonflikt i Stockholm, enligt åklagarna, som yrkar på 18 års fängelse för den misstänkte anstiftaren. Den 20-årige mannen själv yrkar på ett fullständigt frikännande.

På tisdagen faller domen.

Två av de åtalade ungdomarna och deras advokater samt säkerhetsvakter under förhandlingen i Attunda tingsrätt.

Annons

De tre våldsdåden i södra Stockholm, begångna 20, 21 och 22 januari i år, bottnar enligt polisen i en konflikt mellan vad som kallas Foxtrotnätverket och Dalennätverket.

Det första dådet skedde i Fruängen, då ett stort antal skott från ett automatvapen avlossades genom dörren till en lägenhet. Inne i bostaden fanns flera personer, däribland ett barn, men ingen träffades av skotten. Dagen därpå blev en man beskjuten utomhus i i Enskededalen och den tredje dagen avbröts en planerad skjutning i Skarpnäck.

Enligt åklagarsidan har den 20-årige huvudmannen agerat på uppdrag av den efterlyste så kallade "kurdiska räven" som styr Foxtrotnätverket, då han förmått fem pojkar mellan 14 och 15 år att utföra dåden.

Annons

Från samma område

20-åringen uppges vara högt uppsatt i ett kriminellt nätverk i Jordbro söder om Stockholm som är lojalt med Foxtrotnätverket. Flera av pojkarna som misstänks är kompisar och uppvuxna i samma område som mannen.

Annons

Totalt är sex personer åtalade. Utöver huvudmannen misstänks ytterligare en 20-åring, två 18-åringar och två 15-åringar.

Ytterligare tre pojkar är misstänkta men kunde inte åtalas då de var under 15 år.

"Annan riktning"

Alla åtalade, däribland den utpekade huvudmannen, förnekar brott.

– Det finns en stor mängd omständigheter som talar i annan riktning än min klient. Man måste utesluta alla alternativ och hypoteser, och det har inte skett, sade 20-åringens försvarare Anton Strand i sin plädering när förhandlingen avslutades i Södertörns tingsrätt tidigare i juni.

Mycket av det dödliga gängvåld som skett i Stockholm under 2023 har enligt polisen sin grund i samma konflikt som de tre våldsdåden kopplas till.

Fakta

Fakta: Våldsvågen i Stockholm

En stor del av de skjutningar och sprängningar som skett i Stockholm under 2023 kopplas av polisen till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken.

Konflikten bottnar i konkurrens om narkotikamarknader mellan nätverken som båda bedriver storskalig narkotikaverksamhet i angränsande områden och vill expandera. Konflikten har främst rört anspråk på narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall. Utöver det drivs konflikten enligt polisen av en vilja att hämnas tidigare våldsdåd.

Konflikten intensifierades i slutet av 2022 och har fram till april i år resulterat i ett 40-tal våldsdåd, däribland mord, mordförsök och sprängningar. Dessa har huvudsakligen skett i Stockholm, men även i Sundsvall och Uppsala.

Foxtrotnätverket, som uppges ledas av den så kallade "kurdiska räven", är allierat med två nätverk i Bro och Jordbro som agerar utförare åt Foxtrot. Även personer från det så kallade Maynätverket är allierat med Foxtrot.

Dalennätverket är allierat med en grupp som har sin bas i Farsta i södra Stockholm.

Våldet har i första hand riktats mot kriminella personer kopplade till motståndarsidan, men även anhöriga har utsatts. Det har främst rört sig om indirekta angrepp med skjutningar eller sprängningar mot byggnader, men det finns även exempel på gärningar med direkt avsikt att skada eller döda anhöriga, enligt polisen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Annons

Annons

Fakta

Fakta: Åtalspunkterna och de åtalade

De åtalade är två 20-åringar (däribland den huvudåtalade), två 18-åringar och två 15-åringar. Ytterligare tre pojkar är medmisstänkta, men ingår inte i åtalet då de var under 15 år när brotten begicks.

20 januari: Anstiftan till försök till mord och anstiftan till grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen åtalas för att ha förmått två pojkar under 15 år att avlossa ett stort antal skott med automatvapen mot en lägenhetsdörr i Fruängen. I bostaden befann sig flera personer, däribland barn. Dådet filmades.

21 januari: Försök till mord och grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen, en 18-åring, 16-åringen (då 15 år) och 15-åringen åtalas för att i samförstånd ha försökt döda en ung man i Enskededalen i södra Stockholm. De två 15-åriga pojkarna kördes enligt åklagarsidan till stadsdelen med instruktionen att skjuta vem som helst som bar en dyr jacka eller Gucci-keps. När de fick syn på en ung man som de tyckte stämde in på signalementet öppnade de eld. Offret, som saknar koppling till kriminalitet, undkom kulorna.

22 januari: Förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen, ytterligare en 20-åring och en 18-åring åtalas för förberedelse till mord, och de två sistnämnda även för grovt vapenbrott, för ett planerat mord i Skarpnäck. Utföraren var en 14-årig pojke som enligt åklagarna kördes till stadsdelen och släpptes av med instruktionen att döda vem som helst som såg ut att tillhöra ett rivaliserande gäng. Pojken kontrollerades av polis innan han hann utföra dådet, varpå mordförsöket avbröts.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan