Annons

Annons

Annons

Heidi Avellan

opinion

Heidi Avellan
Fehmarnguldet blir till sand.

Det blir för trångt. Kaos. Sverige är inte redo när Fehmarn Bält-förbindelsen öppnar, visar Trafikverket nu. I Skåne är ingen förvånad.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Det är redan trångt på Bron. Ibland för trångt. Och värre blir det.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Godmorgon, Stockholm. Yrvaken? Trafikverkets rapport var en bryskt väckarklocka. Där, fast inte här i syd. Här i Skåne har vi talat om den nya fasta förbindelsen till kontinenten i minst tio år. Pratat och tjatat. Pekat på möjligheterna, men också utmaningarna. Påtalat vikten av förberedelser.

Så att vi inte vaknar upp i, säg, sommaren 2023 och inser att Sverige inte är redo när Fehmarn Bält-förbindelsen öppnar år 2029.

I Stockholm har detta viftats bort som sedvanligt skånskt gnäll, precis som alla rapporter, möten, äskanden, vädjanden och påminnelser om att det behövs satsningar här – inte så mycket för Skånes skull som för Sveriges.

Regeringen vill ha beröm för att den beställde den utredning från Trafikverket som kom förra veckan och bekräftade det som de flesta i Skåne redan visste:

Annons

Annons

Att Sverige inte är redo. Att varken järnväg eller väg har kapacitet nog för det flöde som väntas när färjan mellan Rødby och Puttgarden ersätts med en tunneltur på tio minuter.

Men glöm inte att det är samma regering som dagen före julafton, den 23 december 2022, kom med beskedet att höghastighetstågen läggs på is och planeringen för nya dubbelspår på sträckan Hässleholm–Lund avbryts.

”Nuvarande planeringsarbete för sträckan Hässleholm-Lund avslutas och i stället görs ett omtag för att belysa nya alternativa åtgärder i järnvägssystemet i Skåne. Främst kan det handla om andra åtgärder på sträckan Hässleholm-Lund, men även åtgärder på andra bandelar, exempelvis åtgärder för att förbereda för ökad trafik när Fehmarn bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland öppnar kring år 2029”, var beskedet då.

Trafikverkets rapport nu blir en bakläxa: ”I Skåne råder det enighet att två nya spår mellan Hässleholm–Lund utgör den högst prioriterade åtgärden.”

Här konstateras att kapaciteten på järnvägen redan är hårt utnyttjad och att pressen ökar ytterligare efter 2029 då förbindelsen öppnar. Då hamnar transporterna på – redan trånga – vägar. Alltså precis det som sagts i Skåne i flera år. Politiker har sagt det, näringslivsfolk, konsulter, för att inte tala om de resenärer som dagligen trängs i tågen.

”Nya spår Hässleholm–Lund utgör grunden för ytterligare kapacitetsförstärkningar och medger förbättrad turtäthet i regionaltrafiken samt minskade transporttider för godstrafiken” slår rapporten fast. Trafikverket lyfter också att kapacitetstaket för stationerna i Malmö, Ramlösa och Hässleholm nås när sträckan är utbyggd och att dessa därför behöver byggas ut: ”Då större åtgärder som tillför kapacitet inte hinner byggas tills Fehmarn Bält-förbindelsen öppnar, föreslås ett antal framkomlighetsåtgärder för godstrafiken.”

Annons

Annons

Lite rycker det i smilbanden här, fast det svider samtidigt i tårkanalerna.

Infrastruktur måste byggas med sikte långt bortom dagens tidshorisont. Kanske inte för evigheten, men för kommande generationer.

Det rimmar väldigt illa med regeringsskiften där tidigare beslut rivs upp och görs om. Ännu sämre rimmar det med att regeringen överhuvudtaget inte tar in verkligheten kring Öresund – porten till kontinenten för hela resten av landet och Norge därtill. Och det gäller inte bara denna regering, eller förra, det går att gå tillbaka åtminstone till alliansregeringen. Skåne ska hålla till godo med Öresundsbron, visa tacksamhet och sluta gnälla?

Om sex år öppnas tunneln för bilar och tåg under Fehmarn Bält. Restiden mellan Hamburg och Köpenhamn blir nästan två timmar kortare. Istället för färjan mellan Rødby och Puttgarden kör man under sundet på tio minuter.

Det kunde ändra så mycket – i hela Skandinavien. Här finns så stora möjligheter, men allt hänger på hur potentialen utnyttjas. Och det är alltså redan för sent för den som vill vara med från start. Allt det där som Sverige borde ha gjort för att krama saften ur den här frukten borde redan vara på gång.

Det behöver göras ändå, men nyttan kommer långt senare. Innan dess blir det trångt på vägar och räls. Med Fehmarn Bält-förbindelsen väntas godset på järnvägen öka mycket, men lastbilstransporterna ännu mer; ”minst 50 procent, och det kan dubbleras”, enligt den färska rapporten.

Alla som någon gång åkt E6 mellan Malmö och Helsingborg inser att detta leder till kaos. Ett kaos som fortsätter upp mot Göteborg och Oslo, men inte heller på E4 norröver finns det riktigt plats för mer tung trafik.

Annons

”Vi i Skåne har stått på tårna i den här frågan i snart tio år. Nu riskerar vi att inte få ut nyttan av att Fehmarn Bält-förbindelsen öppnar”, suckar regionrådet Anna Jähnke (M) till DN (5/7) – och varnar för trafikinfarkt på E6. Att just huvudstadstidningen äntligen lyfter frågan inger ändå lite hopp, kanske budskapet når Stockholm? P1-morgon lyfte i alla fall frågan på fredagen.

Annons

Trafikverkets åtgärdspaket är jättebra, menar Anna Jähnke, ”men det kommer verkligen när klockan är fem över tolv".

Nu måste också frågan om Öresundsmetron upp på bordet, på riktigt.

Arbetsmarknaden kring Sundet behöver fungera bättre och pendlarna som redan har det tufft med trängsel och gränskontroller kommer att få det ännu värre när trafiken ökar. Lösningen här, precis som vid Fehmarn Bält, finns där. Under ytan.

Heidi Avellan är politisk chefredaktör och chef för ledarredaktionen

heidi.avellan@hdsydsvenskan.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan