Annons

Annons

Annons

Malmös skolor

Debatt
Det saknas inte resurser – satsa på skolan.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Enligt fackförbundet Sveriges Lärare kommer Malmö stad i praktiken spara runt 200 miljoner kr inom skolväsendet i år. Sara Wettergren (L) som är kommunalråd med ansvar för skola och utbildning menar att det är ”bara” 89 miljoner kronor som ska sparas inom skolan. Men som vanligt ska det sparas inom Malmös skolor.

Skolan i Malmö måste spara. Arkivbild.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Det handlar inte bara om att personal försvinner. Det handlar även om att de specialpedagoger som aldrig anställdes på grund av skolornas ständiga strama budgetar, inte kommer anställas och istället kommer ersättas av en elevassistent som i bästa fall saknar nödvändig kompetens och i värsta fall inte är lämplig för att arbeta med barn överhuvudtaget.

Annons

Låt oss slå fast en sak. Det handlar inte om att Malmö stad saknar resurserna. I maj beviljade Malmö stad 1,3 miljoner per år till den opinionsbildande organisationen Malmö mot diskriminering för åren 2023 – 2025. SD var det enda partiet som röstade emot detta i kommunstyrelsen.

För några dagar sedan gick Katrin Stjernfeldt Jammeh ut och sa att den muslimska id-firandet, som numera av någon oförklarlig anledning sker i kommunens regi, ska bli ett återkommande inslag i kommunens verksamhet. Det är uppenbart att det finns andra verksamheter som prioriteras framför skolan av Malmö stads styrande politiker. Resurserna finns men de investeras inte i skolan.

Samtidigt mottar Malmö stad 6,3 miljarder kronor genom det kommunala utjämningssystemet. Dessa medel är inte ämnade för att fira muslimska högtider och arabiska filmfestivaler, utan för att finansiera kommunens lagstadgade verksamhet, där skolan ingår. Istället ser vi Socialdemokraterna slösa pengar på diverse verksamheter som har sitt ursprung i utlandet medan det sparas in på den svenska skolan.

När vi sverigedemokrater förordar straffskärpningar och visitationszoner för att motverka kriminaliteten menar Socialdemokraterna att det talas för lite om förebyggande åtgärder. Men sluta prata om förebyggande åtgärder utan investera i skolorna i Malmö, istället för att genomföra orättvisa nedskärningar. Ni socialdemokrater vet att resurserna finns. Börja prioritera Malmös barn. Kampen mot gängen börjar i fungerande skolor.

Magnus Olsson (SD), kommunalråd

Nima Gholam Ali Pour (SD), riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan