Annons

Annons

Annons

Gängkriminalitet

Gängkrig om narkotika i Sundsvall – 23 åtalas

Två kriminella gäng med bas i Stockholm hamnade i konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall. Nu åtalas över 20 personer i ett omfattande mål rörande mordplaner, sprängningar och grova narkotikabrott.

Nätverket Foxtrot med den så kallade "kurdiska räven" i spetsen ska ha varit den angripande parten.

Åklagare Karin Everitt, lokalpolisområdeschef Josef Wiklund och Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på Polisen Västernorrland, under en pressträff i januari där de informerade om de stora tillslaget i Sundsvall. Arkivbild.

Annons

Det är efter en omfattande utredning med en förundersökning på över 10 000 sidor som åklagare nu väcker åtal mot 23 personer för grov nätverksbrottslighet.

Ärendet innehåller "ett stort antal gärningar främst i Sundsvall som huvudsakligen inträffat under perioden från den 2 december 2022 till den 26 januari 2023", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Bland de åtalade finns en huvudman i Sundsvall och några lokala medhjälpare som i olika grad bidragit till brottsligheten, säger åklagare Karin Everitt i en kommentar.

"Därutöver finns ett tiotal så kallade utförare som är tillresta från olika delar av landet och som åtagit sig att mot ersättning utföra grova våldsbrott för uppdragsgivarens räkning", säger hon.

Annons

De misstänkta brotten koppas till en konflikt mellan rivaliserande gäng med bas i Stockholm som strider om narkotikamarknaden i Sundsvall.

Annons

Foxtrot och Dalen

På den ena sidan finns det så kallade Dalennätverket i södra Stockholm, och på den andra det kriminella nätverket Foxtrot som uppges ledas av den efterlyste man som blivit känd som den “kurdiska räven”.

"Den tongivande huvudmannen i Sundsvall har haft stöd av, och tät kontakt med, vad som bedöms vara högt uppsatta personer inom Nätverk Foxtrot", säger Karin Everitt i pressmeddelandet.

Målet handlar i grunden om hantering av stora mängder narkotika, främst kokain, men som en följd av konflikten har även flera våldsdåd begåtts.

"Det är våldsdåd som riktats från den lokala falangen ur Nätverk Foxtrot mot anhängare av Dalennätverket i Sundsvall och anhöriga till dessa. Gärningarna består bland annat av flera mordförsök genom upprepade sprängningsförsök, en skjutning samt planering och förberedelse av flera mord genom skjutvapenvåld som kunde avbrytas av polisen genom ett stort tillslag som skedde den 26 januari 2023", säger åklagare Henrik Wallin i en kommentar.

14 häktade

Det var i slutet av januari i år som polisen slog till på flera adresser i centrala Sundsvall samtidigt och grep ett 15-tal personer. Vapen, sprängmaterial och stora mängder narkotika beslagtogs.

Rättegången i målet är planerad att inledas i mitten av augusti. Förhandlingen kommer av utrymmes- och säkerhetsskäl att hållas i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Rättegången beräknas pågå under cirka tio veckor.

Annons

Totalt är 14 av de tilltalade är häktade, och en person är häktad i sin utevaro. Fyra av de tilltalade är under 18 år, varav två sitter häktade.

Annons

Fakta

Fakta: Våldsvågen i Stockholm

En stor del av de skjutningar och sprängningar som skett i Stockholm under 2023 kopplas av polisen till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken.

Konflikten bottnar i konkurrens om narkotikamarknader mellan nätverken som båda bedriver storskalig narkotikaverksamhet i angränsande områden och vill expandera. Konflikten har främst rört anspråk på narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall. Utöver det drivs konflikten enligt polisen av en vilja att hämnas tidigare våldsdåd.

Konflikten intensifierades i slutet av 2022 och har fram till april i år resulterat i ett 40-tal våldsdåd, däribland mord, mordförsök och sprängningar. Dessa har huvudsakligen skett i Stockholm, men även i Sundsvall och Uppsala.

Foxtrotnätverket, som uppges ledas av den så kallade "kurdiska räven", är allierat med två nätverk i Bro och Jordbro som agerar utförare åt Foxtrot. Även personer från det så kallade Maynätverket är allierat med Foxtrot.

Dalennätverket är allierat med en grupp som har sin bas i Farsta i södra Stockholm.

Våldet har i första hand riktats mot kriminella personer kopplade till motståndarsidan, men även anhöriga har utsatts. Det har främst rört sig om indirekta angrepp med skjutningar eller sprängningar mot byggnader, men det finns även exempel på gärningar med direkt avsikt att skada eller döda anhöriga, enligt polisen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan