Annons

Annons

Annons

Koranbränningarna

Insändare
Bränn Koranen – eller bränn inte Koranen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Koranen är en helig bok och Guds ord till sin profet. Så tror cirka 1,6 miljarder människor på jorden. Fler än en miljon av dessa är svenskar och bor i Sverige.

Bild: Lars Brundin

Symboliskt är Koranen så helig att muslimerna, även de som inte praktiserande, brukar kyssa och lägga på huvudet när de får tag i någon kopia av den. Koranens symbolvärde är stort och har betydelse för alla muslimer.

Det är inte bara boken i sig som är viktig och helig för den är bevarad så att många muslimer kan recitera dess verser utantill. Det finns dessutom nu tusental olika digitala versioner med otroligt många funktioner. Det är inte pappren eller bläcket som är heligt och värdefullt för muslimerna utan innehållet och symbolismen.

Annons

Annons

Att försöka kränka, förnedra eller skymfa Koranen är en direkt attack mot muslimerna. Svenska muslimer känner sig provocerade, kränkta och förolämpade. De är hjälplösa, arga, ledsna och frustrerade.

Några av dem protesterar våldsamt vilket är inte acceptabelt. De beskrivs då som islamister som ska skadas och skjutas skarpt. När andra muslimer protesterar fredligt, lugnt och sansat som det hände senast vid Stadshuset i Malmö, lyssnar ingen på dem, ingen pratar med dem och inte ett enda parti är med och visar stöd och sympati i frågan.

Då ökar frustration och med den ökar utsattheten och isoleringen av svenska muslimer.

Polisen är kluven och förvirrad. Är det yttrandefriheten som ska ses över eller är det hets mot folkgrupp som gäller? Så att det blir tillstånd eller inget tillstånd? Polisen har inte befogenhet att ändra lagen utan tolkar lagen och den tolkningen blir aldrig helt rätt och kritiseras, som senast av Carl Bildt.

Regeringen gör inte tillräckligt i frågan, den bara gömmer sig bakom ursäkter medan riksdagen går i ide. Det är dags att vakna för att täppa kryphål i yttrandefrihetslagen så att den blir tydlig och hanterbar. Det finns färdiga förslag av experter i juridik, bland annat Göran Lambertz (tidigare justitiekansler och justitieråd).

Annons

Så låt inte högerextremister missbruka demokratin. Sätt inte polisen i en lotteri-situation när den ska utfärda demonstrationstillstånd som blir antingen ”bränn Koranen” eller ”bränn inte Koranen”. Ta itu med problemet.

Detta kommer att gynna Sverige att återfå få sin ställning och sitt goda anseendet såsom landet haft genom åren.

Salim Mohammed Ali

Vill du vara med i debatten? Så här gör du för att skriva en insändare i Sydsvenskan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan