Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Gör mer för att friheten ska vara till för fler.”

Om regeringen inte slutför processen med att göra verklighet av det förslag som finns när det gäller en ny könstillhörighetslag förutsätter jag att Liberalerna tar frågan till riksdagen och där lever upp till sina löften, skriver Ulrika Westerlund (MP).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Stärk tryggheten för hbtqi-personer i hela Sverige, skriver Ulrika Westerlund.

Bild: Eira Desax

Annons

Liberalernas hbtqi-talesperson Camilla Mårtensen hävdar att hennes parti fortsätter ta kampen för hbtqi-personers rättigheter (Aktuella frågor 31/7)

Kampen för att vara den man är och älska vem man vill har länge förenat partier på båda sidor blockgränsen. Liberalerna har länge haft en historia att vara stolt över - men den tog slut i samma ögonblick som partiet valde att sätta sig i Sverigedemokraternas knä.

Debatten om dragqueens som eldat på både hat och hot kommer från samma regeringskansli som Camilla Mårtensens parti sitter i. Om Liberalerna ska få tillbaka sin trovärdighet i kampen för allas rätt att vara den man är och älska vem man vill måste partiet lämna den skuta som Sverigedemokraterna styr.

Annons

Annons

Camilla Mårtensens parti sitter i en regering som kan göra verklighet av många års idogt arbete - men har uppenbarligen inte nått framgång i det arbetet. Om regeringen inte själv slutför processen med att göra verklighet av det förslag som finns när det gäller en ny könstillhörighetslag förutsätter jag att Liberalerna tar frågan till riksdagen och där lever upp till sina löften.

Utöver en modern könstillhörighetslag som bygger på självidentifikation behöver regeringen och riksdagen nu göra mer för att friheten ska vara till för fler:

Modernisera familjepolitiken och stärk rättigheterna för stjärnfamiljerna. Gör föräldrabalken könsneutral och ta steg på vägen för att det ska vara möjligt att vara mer än två föräldrar till ett barn.

Stärk tryggheten för hbtqi-personer i hela Sverige. Staten behöver ta ett övergripande finansieringsansvar för att alla organisationer, föreningar och verksamheter har det som krävs för att kunna garantera tryggheten för både sina verksamheter och alla som deltar i dem.

Öka Sveriges arbete i världen för allas rätt att älska vem man vill. När regeringen minskar biståndet minskar också landets stöd till rörelser som i stark motvind tar strid för sin frihet - Sverige borde göra precis tvärtom.

Annons

Liberalerna har en historia av att göra gemensam sak med Miljöpartiet och andra som vill att friheten ska vara till för fler. Nu behöver det arbetet fortsätta.

SKRIBENTEN

Ulrika Westerlund, Miljöpartiets hbtqi-talesperson

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan