Annons

Annons

Annons

Ekonomi

Tvätta rätt för hållbara kläder

Upplever du att nya kläder går sönder snabbare än gamla? Ja – i takt med att textilproducenter jagar lägre kostnader för produktionen har kvaliteten faktiskt blivit sämre med åren. Men det finns knep för att förlänga klädernas livslängd.

Skölj och vädra plaggen ofta i stället för att tvätta dem, är ett av textilexpertens tips.

Bild: Fredrik Sandberg /TT

Annons

T-shirten och jeansen går sönder fortare i dag. Lakan, som på mormors tid höll i århundraden, är det nu dags att riva trasor av redan efter ett decennium.

– Det är en sanning att textilindustrin under de senaste 40–50 åren utvecklat hela produktionskedjan för att göra saker snabbare och billigare, och då blir ju resultatet sämre kvalitet, säger Mats Johansson, textilexpert och före detta forskare vid Textilhögskolan i Borås.

Effektiviseringen syns i hela kedjan. En faktor är att bomullsodlarna tagit fram snabbväxande sorter som kan skördas två gånger om året, och därför inte riktigt hinner mogna. En annan att man i dag använder en snabbare spinnmetod som gör att tyget blir mindre slitstarkt och får kortare livslängd.

Annons

– Det har också skett en förändring i förväntan på hur nya kläder ska kännas. Vi vill att plaggen ska vara färdigslitna och mjuka. Innan fast fashion slog igenom på 1990-talet tog det flera år att nöta in ett par jeans innan de blev sköna. Nu har jeans en livstid på ett par år, på sin höjd.

Annons

Mats Johansson, textilexpert och före detta forskare vid Textilhögskolan i Borås.

Den senaste tiden har en debatt om fast fashion och ultrafast fashion blossat upp. Inte minst efter Aftonbladets granskning av återvunna kläder, där de visade att plagg läggs på stora sophögar belägna på andra sidan jorden.

Förespråkarna menar att det är ett demokratiskt mode, att alla ska ha råd att klä sig moderiktigt och som de vill.

– Jag är tveksam till argumenten. Demokratiskt för vem? Inte för den som syr kläderna under dåliga förhållanden, säger Mats Johansson.

Själv fyndade han hotellakan på second hand häromdagen. Att handla begagnat är ett sätt att bidra till en hållbar textilproduktion. Ett annat är att ta hand om de kläder man har.

– Väldigt mycket av det vi slänger i tvättmaskinen är inte smutsigt. Träningskläder, till exempel. De kanske är ofräscha – men har du bara svettats i dem räcker det med att du sköljer dem i duschen.

Det gäller då att torka dem så snabbt som möjligt – det är a och o för att slippa dålig lukt. Annat man kan göra för att tvätta mer sällan är att vädra kläderna och ta bort fläckar med fläckborttagningsmedel eller med bikarbonat i stället för att tvätta plagget.

Det är bra att försöka tvätta i maskin så sällan som möjligt. Då slits kläderna mindre.

Bild: JESSICA GOW / TT

Annons

Annons

Att få tvätten ren utan onödigt slitage på kläder och miljö är en konstform som bygger på en kombination av rätt tid, temperatur, kemi och mekanik.

– Minskar vi det ena måste vi öka på det andra, annars tappar vi effekten. Ett första steg är att inte slentrianmässigt slänga in allt i tvättmaskinen, höfta mängden tvättmedel och köra på standardprogrammet, säger Mats Johansson.

I stället gäller det att ta reda på vad som är optimalt för just den mängd plagg och den textiltyp som du ska tvätta. Väljer du rätt sorts tvättmedel innebär det också fördelar för både dina textilier och miljön.

– Det finns en enorm forskning bakom tvättmedlen och de är fantastiskt bra i dag, säger Mats Johansson.

Börja med att utgå från var du bor och ta reda på vilken vattenkvalitet du har. Det avgör vilket slags tvättmedel som lämpar sig bäst.

– Har du till exempel mjukt vatten ska du alltid köra ett flytande tvättmedel. De är lättare att dosera rätt, löser sig snabbare och är enkelt att skölja ur, säger Mats Johansson och tillägger att flytande tvättmedel i regel är bättre ur miljösynpunkt.

Flytande tvättmedel är generellt mer miljövänligt, men vilken sort som är bäst beror också på var du bor och vilken tvättmaskin du har.

Bild: Hasse Holmberg / TT

Titta också lite extra på vilket tvättmedel som märket på din vitvara rekommenderar.

– En viktig del i moderna tvättmedel är enzymerna som jobbar med att bryta ner smutsen. De gör sitt jobb allra bäst under vissa förhållanden. Då är det viktigt att tvättmaskinen matchar det, till exempel att den kan hålla temperaturen under tiden som programmet pågår.

Annons

Fakta

Husmorsknep för fläckar

Här är några husmorstips som kan användas för att få bort tre olika sorters fläckar:

• Proteiner – blod och mat: Inte vattenlösliga. Skölj i kallt vatten, och gör sedan en kräm på bikarbonat och vatten. Applicera på fläcken och låt verka i en timme.

• Fett och olja: Inte vattenlösliga. Värm potatismjöl och gnid in fettfläcken med det.

• Sockerarter – salter, svett och urin: Vattenlösliga. Svettfläckar uppstår ofta på träningskläder. Det räcker med att du sköljer dem regelbundet, och tvättar dem bara ibland. Svettfläckar på ljusa träningskläder kan blekas med citron.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan