Annons

Annons

Annons

Buller

Insändare
Sänk hastigheten till 30 i hela Malmö

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

För tre år sedan flyttade jag och min fru till en jättefin lägenhet på högsta plan i Värnhem i Malmö. Vid inflyttning var vi överlyckliga över att kunna få bo så! Dessvärre blev lyckan kortvarig.

Trots att huset låg på en mindre väg, blev det första natten tydligt att öronproppar var ett måste för någon sömn alls. Första gången vi tvättade sovrumsfönstret — och trasan blev svart av föroreningar — började vi längta därifrån.

Bullermätare.

Bild: Therese Thomasson

Den 24 juli i Sydsvenskan stod det att bullernivåerna i Malmö är alltför höga, vilket varje år leder till sömnsvårigheter för tusentals personer, och till och med hjärtinfarkter och dödsfall. Kommunen överväger därför fönsterbyte och bullerplank.

Annons

Annons

Tiotusentals fönsterbyten, och för åtskilliga miljoner kronor. Eller kanske lika dyra bullerplank, som förfular och gör Malmö än mer ogästvänligt för fotgängare.

Kvarstår är ändå problem med fortkörning (som Brith lyfte i sin insändare 24:e juli), samt föroreningar. I artikeln ”Farlig luft vid många av Sveriges förskolor” från 2021 hade alla undersökta förskolegårdar i Malmö för höga partikelhalter.

Istället för att försöka lösa alla dessa problem var för sig, finns det en enormt enkel och billig lösning som motverkar samtliga. Sänk hastighetsgränsen i Malmö! I staden bör max 30 kilometer i timmen gälla, på de flesta mindre vägar lägre ändå.

Bullret och föroreningarna skulle minska betydligt och fartsyndarna skulle synda i lägre hastighet. Dessutom skulle det ge mycket säkrare miljöer och färre skador för fotgängare, en lugnare stadsmiljö, och en kraftig minskning av Malmös koldioxidavtryck.

Den enda nackdelen är längre körtid — men faktiskt inte alls så stor. Från Värnhem i norr till Svågertorp i söder, skulle det bara bli tre minuters skillnad.

Kort sagt är den mest eleganta lösningen sänkt hastighet i Malmö!

Johan Isaksson-Daun, tidigare Värnhemsbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan