Annons

Annons

Annons

Malmöfestivalen

Insändare
Var finns Malmö symfoniorkester på Malmöfestivalen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Malmö symfoniorkester, MSO, och den symfoniska klassiska musiken marginaliseras på nytt på Malmöfestivalen – varför?

Timbuktu tvingas inte framföra någon Brahms symfoni, Wilmer X ska inte spela inte Wagner, Sannex spelar sin dansbandsmusik, i Bluestältet spelas det blues, Malmö Opera får framföra sin repertoar...

Konsert med Malmö symfoniorkester på Malmöfestivalen 2019.

Bild: Patrick Persson

Bra, olika är bra! Men, och som vanligt, efter flytten till Malmö live, förminskas Malmö symfoniorkester till ett ”kompband” under festivalen och får inte, som alla andra, framföra sin konstform på festivalen, vi pratar den symfoniska klassiska musiken? Undantaget skedde under Robert Trevinos ledning. Så, scenen kan inte vara för liten.

Annons

Annons

De två första åren efter flytten till Malmö live fick orkestern överhuvudtaget inte vara med under festivalveckan. ”Angående Malmöfestivalen är jag lika frustrerad som du... Jag kämpar mot nästa festival, jag lovar” skrev vd:n för Malmö live till mig när man för andra året i rad inte fick vara med.

Vem äger frågan? Skrev till ledningen för Malmöfestivalen redan i april för att påpeka och fråga – inget svar. Märkligt. Jag anser att de stora kulturinstitutionerna, som till stor del finansieras genom Malmöbornas skatter, givetvis ska vara med på Malmöfestivalen, och framföra sin konstform. På festivalen för alla!

Tidigare, när MSO ”bodde” i Konserthuset så var orkestern ett naturligt och mycket uppskattat inslag under festivalen. Då kunde vi skattebetalare och andra som älskar klassisk musik få vårt lystmäte från Stora scenen på Stortorget. Stora klassiska symfoniska verk framfördes av orkestern som varit nominerad till National gramophone award, vars CD-inspelningar fått fantastiska recensioner i bland annat i New York Times, som gjort stor succé på samtliga utlandsturnéer och varit inbjudna till de stora konserthusen i Europa. Men, på Malmöfestivalen anses man inte ”platsa”.

Numera är det inte MSO som spelar på festivalen, som det felaktigt påstås, utan en mindre konstellation, cirka en tredjedel av orkestern, det vill säga ”musiker ur MSO” – med uppgift att kompa andra artister. MSO med ca 90 musiker är något helt annat. Någon har bestämt, frågan är vem och varför?

Annons

Bengt Larsson

Annons

Svar på: Var finns Malmö Symfoniorkester på Malmöfestivalen?

Malmöfestivalen försöker i den mån det är möjligt att samarbeta med Malmös kulturinstitutioner. I detta måste vi förhålla oss till våra förutsättningar och vad som är möjligt ur institutionernas repertoarer. Malmöfestivalen och Malmö live/MSO har ett samarbete som pågått under flera år.

Under de senaste åren har MSO genomfört fina samarbeten med större svenska artister som har varit mycket uppskattade hos den breda publiken på Malmö live konserthus. Några av dessa produktioner har vi i dialog med Malmö live lyft ur MSO:s repertoar och presenterat på Malmöfestivalen.

Under åren har symfonisk musik varit representerad i olika sättningar och på olika spelplatser på festivalen. Vi tycker att det berikar programmet och bredden på Malmöfestivalen.

Malmöfestivalen

Vill du vara med i debatten? Så här gör du för att skriva en insändare i Sydsvenskan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan