Det råder tuffa ekonomiska tider i Sverige. Det märker inte minst människor som påverkas av skenande matpriser och kraftigt höjda räntor. Pengarna räcker till allt mindre. Men det märks också i landets kommuner som nu kämpar med att finansiera skola, äldreomsorg och annan välfärd.
Regeringen har ett stort ansvar för att se till att den ekonomiska krisen inte tvingar fram nya omfattande nedskärningar i välfärden. Gör inte regeringen sitt jobb kommer Lund, liksom resten av landets kommuner, ställas mellan valet att höja kommunalskatten och att genomföra nedskärningar.
När utbildningsministern och lundabon Mats Persson (L) uttalade sig i våras var signalerna inte lovande. Hans förslag till lösning på den ekonomiska krisen för kommunerna var att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skulle kalla till sig landets socialdemokratiska kommunalråd för att övertyga dem om att stoppa nedskärningar i skolan. Det sade han trots att regeringen i sin budget avsatte betydligt mindre pengar till kommunerna och regionerna än vad som krävs för att kvalitén i välfärden ska kunna bibehållas, enligt SKR, kommunernas och regionernas arbetsgivar- och medlemsorganisation.
Annons
Annons
Vid årsskiftet valde regeringen att genomföra en kraftig uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt, till en kostnad av ungefär 13 miljarder kronor. De som tjänar över 50 000 kronor i månaden fick sänkt skatt.
Betydligt viktigare hade varit om regeringen satsat på tillräckliga statsbidrag till kommunerna för att den välfärd de står för inte ska försämras.
Nu är frågan om regeringen gör samma huvudlösa prioritering i 2024 års budget.
I Lund råder politisk enighet över blockgränsen om att kommunen ska ha en skola i världsklass. I år har inga nedskärningar genomförts i kommunens skolor och förskolor – för första gången på flera år.
Men för att uppnå en skola i världsklass räcker det inte att rädda verksamheterna från nedskärningar. Barngrupperna i förskolan måste minska och lärartätheten i grundskolan öka.
Den kommunala omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning brottas med svårigheter att locka tillräckligt kompetent personal. Ska kommunen lyckas med det krävs lönesatsningar och förbättrad arbetsmiljö. Även det bör vara uppenbart för politiker oavsett vilket parti de tillhör.
Lund styrs idag av Socialdemokraterna och Moderaterna med stöd av Kristdemokraterna. Något av det viktigaste kommunstyrelsens vice ordförande Rasmus Törnblom (M) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Philip Sandberg (L) kan göra för lundaborna under hösten är att ta kontakt med sin regering och få den att skjuta till tillräckligt med pengar till Lunds välfärd. På så sätt kan kommunen få förutsättningar att bedriva en god omsorg och en skola i världsklass. Om det inte sker finns risk för stora nedskärningar.
Annons
Annons
Hur politiker hanterar den ekonomiska kris Sverige nu befinner sig i kan få kostsamma efterverkningar. Rasmus Törnblom och Philip Sandberg har möjlighet att påverka landets regering i rätt riktning, be den säkerställa att Lund och Sveriges övriga kommuner klarar sina uppdrag att leverera en riktigt bra skola och god omsorg till landets invånare.
SKRIBENTERNA
Helena Falk, kommunalråd för Vänsterpartiet i Lund
Jesper Sahlén, politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Lund
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.