Annons

Annons

Annons

Malmöfestivalen

Insändare
Var finns de funktionsnedsatta artisterna?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Inför Malmöfestivalen 2022 var vi ett antal föreningar inom funktionsrätt som tog initiativ till att samverka med de ansvariga för Malmöfestivalen med syfte att påverka så att artister med funktionsnedsättning skulle vara ett naturligt inslag i programmet.

Vi hade ett bra samtal och arbetet med en inkluderande festival påbörjades. Visserligen med mindre antal programpunkter än vad vi önskade. Programpunkterna var sju till antalet vilket klart var alldeles för lite jämfört med festivalens utbud som är 100-tals programpunkter men vi såg det som en bra start och vi förmedlade även kontakter till artister. Denna start uppmärksammades även av radio där projektledaren blev intervjuad.

Annons

Bob Hunds publik under helgens konsert på Malmöfestivalen.

Bild: Patrick Persson

Annons

Inför årets Malmöfestival kan man dock konstatera att programpunkter där personer med funktionsnedsättning uppträder inte är fler än förra året vilket var tanken. Det ska tilläggas att det finns ett stort urval av olika möjliga artister som skulle kunna uppträda, alltifrån olika band, soloartister inom olika genrer, stand up, ja listan är lång om man ger sig tid att skapa kontakter och med detta skapa mångfald och inkludering på riktigt.   

Det är också viktigt att framhålla att tillgänglighet och teckentolkar är självklarheter och bidrar till att göra Malmöfestivalen inkluderande ur ett perspektiv men det är inte artisteri. Nej, min tolkning är att Malmöfestivalen har en lång väg att gå till att bli en inkluderande festival där mångfald och inkludering står högt på agendan.

Hur skall vi kunna bidra till att skapa ett jämlikt samhälle när vi samtidigt ska stå med mössan i hand för att få lov att vara med? 

Jeanette Fridh, ordförande FUB

Svar på: Var finns de funktionsnedsatta artisterna?

Vi har fortsatt det viktiga arbetet med att försöka lyfta fram representation av olika funktionsnedsättningar på scen. Vi har också som ambition att bidra till ökad tillgänglighet för målgruppen personer med olika former av funktionsnedsättning.

Inför årets festival har vi utökat till fler programpunkter av funktionsnedsatta, detta genom samarbete med olika aktörer och föreningar. I år har aktiviteter som sport och workshops fått ta större plats än programpunkter på scen, varav flera arrangeras och genomförs av funktionsnedsatta eller daglig verksamhet.

Annons

Annons

Men det finns även föreställningar med teater, stand up och dans där representation av artister med funktionsnedsättning finns med. Vi är otroligt glada över att samarbeta med dessa aktörer och föreningar. Självklart finns det alltid förbättringspotential och det är ett arbete som vi hoppas kunna utveckla över tid.

Malmöfestivalen

Vill du vara med i debatten? Så här gör du för att skriva en insändare i Sydsvenskan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan