Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Sverigedemokraternas vurmande för åkermark klingar falskt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sverigedemokraternas Anders Olin skriver att inget annat parti vill rädda åkermarken utanför Klagshamn. Förutom att han har fel i sak så klingar vurmandet för åkermark falskt.

Sockerbetor odlas på Skånes åkermark.

Bild: Emil Langvad

Annons

Då Centerpartiet saknar ordinarie plats i stadsbyggnadsnämnden har vi ännu inte kunnat yttra oss i ärendet. Vår tidigare ståndpunkt står dock fast, att göra en så stor exploatering av Europas bästa åkermark, baserat på avtal från 90-talet är oansvarigt. Malmös styrande partier bör göra reella försök att omförhandla dessa.

Annons

I den nya översiktsplanen har Centerpartiet varit med och förhandlat fram en historisk utökning av åkermarksskyddet. Vän av ordning kan påpeka att en utbyggnad av Klagshamn trots det finns med. Det är riktigt. I den mån fler önskar bo i byarna är det rimligt med beredskap för en begränsad omfattning av småhus på platser där service redan finns. Vi anser dock att en sådan utveckling bör ske organiskt och över tid, i motsats till de nuvarande planerna.

Till skillnad från Sverigedemokraterna har Centerpartiet en vision för hur vi ska klara en växande befolkning. Olin får det att låta som att SDs skepsis mot förtätning handlar om att skydda Malmös parker och grönområden. I själva verket säger de nej till att bygga på asfalterade p-platser, nej till högre hus och nej till att bygga på de biologiskt fattiga ytorna intill Amiralsgatan och Entré. Med SDs nej-politik saknas alternativ när Sveriges befolkning och våra städer växer. Om vi inte bygger innanför ringvägen kommer Malmö behöva växa utåt, på åkermarken. Sverigedemokraternas "Malmö är fullt"-retorik håller inte.

Anders Olin använder åkermarken för att försöka plocka lätta poäng. Men när det kommer till kritan så är det inte Sverigedemokraterna utan Centerpartiet som på riktigt inser värdet av Europas bästa åkermark och en hållbar stadsplanering

Annons

Martin Molin (C), kretsordförande samt ersättare i stadsbyggnadsnämnden

Så här gör du för att skriva en insändare i Sydsvenskan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan