Annons

Annons

Annons

Malmös skolor

Insändare
Hantverkslinjerna fanns tidigare i kommunala skolan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag läste artikeln angående Gymnasiet Tau hantverkskola där skolan riskerar vite efter åratal av misskötsel. Där det påstås att ägarna enbart varit ute efter pengar och eleverna inte fått den undervisning de har rätt till och inte haft behörig personal.

Värnhemsskolan hade tidigare flera yrkeslinjer, arkivbild 2016.

Bild: Hussein El-alawi

Jag vet ingenting om drivkrafterna i nämnda skola men känner mig ändå inte förvånad över utgången. Jag känner sympati med lärarna på Tau Hantverksskola ni kämpar för att era elever skall få ut så mycket som möjligt av sin utbildning, respekt!

Annons

Annons

Men jag känner mig så ledsen eftersom Malmö stad har lagt ner sin egen yrkesskola där vi personal var behöriga, välutbildade och väl förankrade i våra branscher.

Vi öser ut skattepengar på friskolorna och lägger ner de kommunala gymnasieskolorna som dör ut för att vi är tvungna att följa reglerna och vi är också i händerna på beslut som faktiskt drar ner statusen som vi kämpat för och behålla kvaliteten på alla plan. Vi är i händerna på reformer som GY11, vi är i händerna på beslut från politiker och förvaltningar som påverkar vardagen ute i verksamheten, till exempel program som flyttas runt på olika skolor som inte passar in i verksamheten.

Det värsta med att politiker styr i skolan är att de inte står för när deras politik misslyckas. Textil och designprogrammet på Värnhemsskolan lades ner för åtta år sedan, vi hade gott rykte i branschen och våra elever drog iväg till eftergymnasiala utbildningar.

Vi var i händerna på beslut som inte gynnade skolan, utbildningen eller våra branscher. Min bransch var beredd att stötta med kunskap och annat för att få behålla programmet för man hade lyckats i andra kommuner, men intresse fans ej.

Mycket kompetens försvinner ut ur skolsystemet när behöriga yrkeslärare drar vidare. Nu finns bara restaurangprogrammet kvar på Värnhemsskolan.

Annons

Jag är trött på att var drabbad av systemet för jag kunde haft kvar ett älskat arbete.

Petra Westerduin, fd yrkeslärare på Värnhemsskolan

Vill du vara med i debatten? Så här gör du för att skriva en insändare i Sydsvenskan.

Läs mer:

Sista chansen för gymnasiet som trotsade skollagen – rektorerna tar över

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan