Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Fler bussar till Tygelsjö kan bli verklighet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Malmös är Sveriges snabbast växande storstad. Om tio år kommer Malmö ha vuxit med närmare 40 000 människor, och stå på gränsen till 400 000 invånare.

Det är bland annat för att bemöta den här befolkningsökningen som Malmö stad med stöd av staten investerar stort i bättre kollektivtrafik. Morgondagens kollektivtrafikbehov behöver mötas idag för att undvika växtvärk i framtiden.

Bild: Sven-Erik Svensson

Det är därför glädjande att läsa att Matilda Karlsson i en insändare kommer med flera konstruktiva förslag för en bättre kollektivtrafik till och från Tygelsjö. Det är positivt att de boende i Tygelsjö vill se fler och bättre bussar i vardagen så att fler kan låta bilen stå både till vardags och på helger. Det kommer behövas i framtidens Malmö när fler människor ska samsas om samma yta.

Annons

Annons

De närmaste åren kommer därför ett antal nya och förbättrade busslinjer att invigas i Malmö. En av dem är linje 10, som kommer att gå mellan Malmö C och Svågertorp, via Lorensborg, Hyllie och Ikea Hubhult. De styrande partierna i Malmö stad har dessutom gett fastighets- och gatukontoret i uppdrag att tillsammans med Region Skåne förutsättningslöst se över möjligheten att förlänga linje 10 från Svågertorp ut till Tygelsjö.

Den utredningen pågår i detta nu, och därför ska vi inte gå händelserna i förväg. Men det är styret i Malmö stads tydliga önskan att förbättra möjligheterna att välja bussen före bilen för de boende i Tygelsjö. Vi vet också att exempelvis tiominuterstrafik gör att personer inte känner att de behöver passa tider, vilket gör det enklare att välja att åka kollektivt.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att Malmö stad inte ensamt beslutar om kollektivtrafiken. Tvärtom är det Region Skåne genom Skånetrafiken de som beslutar om exempelvis turtätheten och linjedragningar. Malmö stad kan önska, och vi kan investera i stadens infrastruktur – men det är inte kommunen som betalar busschaufförernas löner eller köper in fler bussar.

Däremot har vi en tydlig vision: I Malmö ska gång, cykel och kollektivtrafik vara det självklara valet. Där är vi helt överens med insändaren: det kommer kräva bättre kollektivtrafik även i Tygelsjö.

Annons

Andréas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik

Så här gör du för att skriva en insändare i Sydsvenskan.

Läs mer:

Tygelsjö behöver bättre kollektivtrafik nu!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan