Annons

Annons

Annons

Granskning: Valptvätten

Podd: Så såldes polska smuggelvalpar som svenska

De kommande veckorna vittnar 40 valpköpare mot en misstänkt skånsk smuggelliga. Köparna betalade dyrt för valpar som de trodde var svenskfödda. Istället visade sig valparna vara smuggelhundar från Polen.

– De fördes helt och håller bakom ljuset, säger Sydsvenskans reporter Jonas Nyrén.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

När Susanna Karlsson kör från Stockholm mot det röda huset i Laxå är det för att köpa sin tredje franska bulldog. Hon har sett en annons på Blocket och blivit stressad av säljarens meddelanden: valp efter valp i kullen tingas.

På gården i Närke väntar två skånska kvinnor, en tik och sex små valpar. Susanna Karlsson faller för en av valparna: Majken. Priset ligger på 28 000 kronor och Susanna Karlsson slår till.

Det är bara ett problem. Majken och de andra valparna är inte alls födda av tiken på gården. I själva verket är de smuggelhundar.

Det lyckas Sydsvenskans reportar avslöja med hjälp av en polsk veterinärdatabas. Valparnas nya ägare har ingen aning.

– Många blev arga, ledsna och chockade över att få höra det, säger Sydsvenskans reporter Jonas Nyrén, som tillsammans med Joakim Andersson Lee står bakom granskningen.

Tre skånska kvinnor ställs nu inför rätta – misstänkta för grov smuggling.

– Man har siktat in sig på ledet ovanför transportören. Alltså de som man menar har organiserat det här och koordinerat det.

Fallet som under de kommande veckorna nystas upp i Helsingborgs tingsrätt är enormt. Under pandemin var efterfrågan på hundvalpar stor. Totalt vittnar nu 40 drabbade valpköpare mot de misstänkta smugglarna.

Annons

– Efterfrågan var så stor och utbudet så litet, så de som handlade av de här tre kvinnorna kom från stora delar av södra halvan av landet, säger Jonas Nyrén.

Hur kunde den misstänkta smugglarligan sälja polska valpar som svenska? Och hur lades pusslet som gör att de nu ställs inför rätta? Lyssna på senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan