Annons

Annons

Annons

opinionKoranbränningarna

Aktuella frågor
”Regeringen ska inte böja sig för islamister.”

Koranbränningarna fortsätter och tonläget skruvas upp, skriver Carl Albinsson, EU-ansvarig på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att ge polisen möjlighet att neka sammankomster med hänsyn till nationell säkerhet kan utgöra en inskränkning av yttrandefriheten som bygger på hänsyn till att olika extrema grupper är beredda att ta till våld, skriver Carl Albinsson.

Bild: SvD/TT

Annons

Läget är allvarligt. Ett invasionskrig pågår i Europa, Säpo har nyligen höjt hotnivån till fyra på en femgradig skala och terrororganisationen al-Qaida har uppmanat till attacker mot Sverige och Danmark på grund av den senaste tidens koranbränningar. 

För att kyla ned situationen har regeringen låtit diplomatin gå på högvarv. Utrikesminister Tobias Billström (M) har försökt nyansera bilden av Sverige i Mellanöstern och statsminister Ulf Kristersson (M) har uppmanat alla människor i Sverige att tänka på hur de uttrycker sig och understrukit att allt som är lagligt inte är lämpligt att säga. Ett ganska långtgående uttalande för att komma från en svensk statsminister.

Men ingenting tycks riktigt hjälpa. Koranbränningarna fortsätter och tonläget skruvas upp. Därför anser sig regeringen tvungen att se över ordningslagen. Syftet är att stoppa eller inskränka möjligheterna att genomföra koranbränningar. Utredningen ska vara klar nästa sommar. Konkret skulle förändringen kunna innebära att polisen i sin tillståndsprocess ska få ta hänsyn till Sveriges nationella säkerhet.

Annons

Annons

Vid en första anblick kan det låta som en struntsak. Polisen får redan idag neka tillstånd med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten. Men problemet med att ge polisen möjlighet att neka sammankomster med hänsyn till nationell säkerhet är att det kan utgöra en inskränkning av yttrandefriheten som bygger på hänsyn till att olika extrema grupper är beredda att ta till våld.

Det är till exempel svårt att tänka sig att en person som vill bränna en bibel på Sergels torg kommer att bli nekad tillstånd eftersom antalet våldsbejakande kristna extremister som är redo att begå terrorhandlingar mot Sverige är litet. Däremot kan det mycket väl bli svårt att få tillstånd för att bränna Koranen på allmän plats så länge våldsbejakande islamister utgör ett hot mot det öppna samhället.

Det gör att regeringen genom att ändra i ordningslagen indirekt riskerar att ge islam ett starkare skydd än andra religioner av hänsyn till just denna religions våldsbejakande svans.

Att utrikesministern har lyft fram just översynen av ordningslagen i sin dialog med de 57 muslimska stater som har klagat på Sveriges yttrandefrihet är också problematiskt. Det framstår som att regeringen böjer sig för utländska makters krav.

Om regeringen väljer att ändra i ordningslagen inleds en resa på ett sluttande plan där islamister och despoter som inte tolererar den svenska yttrandefriheten får indirekt inflytande över svensk lagstiftning. Agerandet är dessutom påfallande naivt eftersom islamister inte nöjer sig med små förändringar i ordningslagen.

Annons

Till exempel har ett stort antal svenska moskéer förklarat för stiftelsen Doku att de vill ha ett förbud inte bara mot koranbränning utan även mot alla handlingar som skändar, provocerar eller förolämpar islam och andra religioner. 

Annons

Låt säga att regeringen får igenom ändringen i ordningslagen och därmed lyckas stoppa koranbränningarna. Vad sker om någon utlyser en karikatyrtävling där det delas ut ett pris till den som lyckas avbilda profeten på det mest smädande sätt? 

Kanske kan regeringen även baka in ett karikatyrförbud i ordningslagen, men provokatörerna kommer alltid ligga steget före. Det går snabbare att hitta på nya sätt att kränka några av världens mest lättkränkta fundamentalister än för regeringen att stifta nya lagar.

Det finns såklart bättre sätt att uttrycka religionskritik på än att bränna en skrift. Men bara för att yttrandet är smaklöst och provocerande ska det inte förbjudas eller stoppas. Istället för att tillsätta en utredning mitt under den värsta säkerhetskrisen på länge borde regeringen ha is i magen och fortsätta att tålmodigt förklara för omvärlden vad Sveriges yttrandefrihet innebär. 

Att ändra i ordningslagen är principiellt fel och ökar sannolikt inte säkerheten i Sverige. Dessutom skickar det en signal till omvärlden att regeringen viker sig för hot och påtryckningar.

SKRIBENTEN

Carl Albinsson, EU-ansvarig på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan