Annons

Annons

Annons

Vellinge

Barn hänvisas till förskola mot föräldrars vilja

Föräldrar till ett tiotal barn har valt att ha sina barn hos de två sista kommunala dagbarnvårdarna i Vellinge kommun.

Men i juni kom ett ovälkommet besked.

Barnen måste trots allt gå i förskola en del av veckan mot föräldrarnas vilja.

Ett tiotal barn berörs när Vellinges två återstående dagbarnvårdare delvis flyttar sin verksamhet till förskola. Två av dem är Peps Plym och Naléa Larsson. Mammorna Caroline Larsson och Jannike Plym är inte glada över förändringen.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Omsorgsformen med dagbarnvårdare innebär ofta mindre barngrupper och lugnare miljöer eftersom dagbarnvårdarna tar emot barnen i sina egna hem.

Därför reagerade flera föräldrar starkt när de i juni fick veta att deras barn i höst ska tillbringa tre av veckans fem dagar på Södervångs förskola.

En av dem är Jannike Plym som berättar att föräldrarna av olika skäl valt dagbarnvårdare eftersom de tycker att just den omsorgsformen är bäst för deras barn.

– Jag har en treårig son som har svårt med att vara i större barngrupper. Därför har det funkat så bra hos hans dagmamma. Nu ska han vara i en grupp med 17 barn, säger hon.

Jannike Plym säger att nyordningen innebär vistelse hemma hos dagbarnvårdarna två dagar i veckan. De övriga tre dagarna förläggs till Södervångs förskola där barnen blandas med andra barn från förskolan. Dagbarnvårdarna följer med. Men det, menar Jannike Plym, är till begränsad hjälp.

Annons

Annons

– Barnen kommer att omgrupperas. Vissa kommer att hamna i grupper där de varken känner barn eller personal, säger hon och fortsätter:

– Flera föräldrar har erbjudit sig att vara flexibla med scheman och till och med gå ned i arbetstid för att behålla den nuvarande formen.

Caroline Larssons är en annan förälder vars fyraåriga dotter berörs.

– Vi hade vårt mellanbarn på den här förskolan tidigare och var väldigt missnöjda över stora barngrupper och oengagerad personal. Därför valde vi kommunal dagmamma åt vårt yngsta barn och har varit jättenöjda, säger hon och fortsätter:

– Min dotter Naléa blev ledsen och ställde många frågor. Hon kommer att hamna i en grupp där hon inte får med sig någon av dagmammorna. Det blir bara främmande personal.

Ulf Andersson, rektor på Södervångsskolan, säger att det inte gått att hitta någon annan lösning.

– Det finns två skäl till det här. Under våren ökade vistelsetiden för barnen. Dagbarnvårdarna klarar inte att täcka behoven, säger han och fortsätter:

– En granskning har också visat på behov av att man rättar sig bättre efter de styrdokument som dagbarnvårdarna ska följa. För att säkerställa det med den ökade vistelsetiden har vi behövt göra en omorganisation.

Pengarna räcker inte för att öka bemanningen hos dagbarnvårdarna. Och föräldrars erbjudande om flexibilitet att gå ned i tid har enligt Ulf Andersson bara marginell betydelse.

Annons

– Så här bibehåller vi verksamheten. Det blir en omställning för barnen. Men de får med sig vuxna som de är trygga med och kan under en del av veckan ha kvar den verksamhet de haft tidigare. Avdelningen på 17 barn har fyra pedagoger och kan delas upp i mindre grupper.

Annons

Antalet dagbarnvårdare i Vellinge och landet som helhet har minskat under flera år. 2008 fanns motsvarande 18 heltidsarbetande dagbarnvårdare i Vellinge kommun. Idag är antalet alltså två. Båda närmar sig pensionsåldern.

I landet som helhet har antalet minskat från 4 457 till ungefär en tiondel förra året.

Margaretha Olsson (M), ordförande i Vellinges utbildningsnämnd:

– Många kommuner avskaffar verksamheten. Vi vill samtidigt se till valfriheten i Vellinge. Pedagogisk omsorg har ingått som ett bra alternativ i utbudet av barnomsorgsplatser.

– Framtiden kan vi inte säga något om nu utan vi försöker med en modell som innebär att barnen i denna lilla verksamhet ingår i ett samarbete med Södervångs förskola.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan