Annons

Annons

Annons

Christiania

Podd: Är den sista jointen såld i Christiania?

Efter helgens skjutning har invånarna i Christiania bestämt sig: gängen ska bort och Pusher Street ska stänga. Men är det möjligt? Och vad kan det få för konsekvenser?
– För narkotikamarknaden i Danmark eller Sverige, betyder det inte ett skvatt, säger Sydsvenskans krimreporter Joakim Palmkvist.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Fram till 19.25 var det en helt vanlig lördagskväll på Stjerneskibet i Christiania. Men då klev två maskerade män av sina elscootrar och in på caféet i husets bottenvåning.

– En eller båda börjar skjuta. Det verkar som att man är inriktade på en viss person, säger Sydsvenskans krimreporter Joakim Palmkvist.

Detta är en av de värsta skjutningarna i Danmark på flera år. En 3o-årig gängman dödas, och fyra andra skadas.

Stjerneskibet ligger på Pusher Street. Den lilla gatstumpen där cannabis har sålts öppet sedan 80-talet. Men många av Christianias drygt 1000 invånare har sedan länge tröttnat på gängens knarkförsäljning.

De senaste åren har flera mord och skjutningar inträffat på Christiania. Bland annat sköts en polisman i huvudet i skottlossning 2016.

– På tre år har vi tre olösta mord på eller invid Pusher Street, säger Joakim Palmkvist.

Nu har fristadens högsta ”myndighet” Fællesmødet beslutat att Pusher Street ska stängas en gång för alla.

Men är det möjligt? Och vad skulle det i så fall kunna leda till? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan