Annons

Annons

Annons

Världens nya bild av Sverige

Podd: Så sprider Al Jazeera desinformation om Sverige

Desinformationskampanjen mot den svenska socialtjänsten sprids vidare av ett av arabvärldens största tv-bolag. Gång på gång sprider Al Jazeera vilseledande och felaktig information om Sverige, visar Sydsvenskans granskning.

– De har gigantiska sociala medier, säger reportern Inas Hamdan.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Väggarna och golven i tv-studion är upplysta av blått ljus. Det är direktsändning framför en arabisk mångmiljonpublik.

Koranbränningarna har riktat ljuset mot Sverige och Al Jazeeras nyhetsprogram har bjudit in Uppsalaprofessorn Sten Widmalm för att berätta om den svenska yttrandefriheten. Professorn deltar via länk och en tolk översätter det han säger i realtid.

Men snabbt fylls sändningen av desinformation. Muslimska barn kidnappas av den svenska socialtjänsten. Och i Sverige får man bränna koranen, men inte prideflaggan. Det hävdar den andra inbjudna gästen bestämt.

Den svenska professorn kämpar i motvind med att bemöta den andre gästens falska anklagelser.

– Han säger ”De pratar om yttrandefriheten och höjer upp den som att den är viktig – men så fort jag kritiserar deras lagstiftning så försöker de tysta mig”, säger Sydsvenskans reporter Inas Hamdan.

Gång på gång sprider Al Jazeera vilseledande eller direkt felaktig information om Sverige, visar Sydsvenskans granskning.

Mediebolaget är, precis som många andra aktörer i Mellanöstern, statligt ägt. Al Jazeera ägs av den qatariska staten och når ut till en enorm publik.

– De är fortfarande bättre än många andra statligt ägda medier, men de bedriver ideologisk journalistik.

Konspirationsteorierna om socialtjänsten är den värsta påverkanskampanj som någonsin riktats mot Sverige, menar experter på Försvarshögskolan. Och Al Jazeera har fått ryktena att explodera.

Annons

Annons

– Det här är, om inte den största, så absolut en av de absolut största mediekanalerna i Mellanöstern, säger Inas Hamdan.

Vilken bild av Sverige sprider Al Jazeera i sina kanaler? Och vilken roll har mediehuset egentligen spelat i kampanjen mot socialtjänsten? Lyssna på senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan