Magnus Olssons (SD) och Nima Gholam Ali Pours (SD) anklagar mig i en insändare för att inte prioritera skolan. Inget kunde vara mer felaktigt.

Annons
Som liberal sätter jag alltid skolan och kunskapen först. I tuffa ekonomiska tider prioriteras undervisning, lärande och elevhälsa främst.
Sant i insändaren är att tuffa ekonomiska tider har tvingat oss till effektiviseringar och viss omställning av personal. Sverigedemokraternas siffror är däremot övergripande för flera nämnder, sett till grundskolenämnden handlade det om 89 miljoner kronor av en budget på sex miljarder.
Annons
Utifrån den budget som finns prioriterar jag undervisning, lärande och elevhälsa främst. Forskning visar att det absolut viktigaste för elevers lärande är en behörig lärare som tar ledarskap i sitt klassrum. Därför är det en stor styrka att lärarbehörigheten i Malmö har ökat från 78 procent läsåret 2018/19 till 82 procent läsåret 2022/23. Betygsutvecklingen talar också tydligt; efter sommarskolan var 84,3 procent av grundskolans nior behöriga till gymnasiet, det bästa resultatet på 2000-talet.
Under den gångna mandatperioden har vi prioriterat att öka skolpengen som följer varje elev med drygt 16 procent, vilket gör att Malmö idag ligger över riksgenomsnittet. Med statliga bidrag kommer vi även att tillsätta ytterligare nio speciallärartjänster under året. Vi har också helt kompenserat för ökade matkostnader till följd av ökad inflation, för att säkerställa näringsrik och varierad skolmat för barnen.
Vi går nu in i nästa års budgetprocess. Tyvärr pekar mycket på fortsatt stram ekonomi, påverkad av en orolig omvärld. Med rätt prioriteringar och förhoppningsvis ökade statliga bidrag är jag övertygad om att vi kan rida ut lågkonjunkturen och fortsätta den positiva trenden med ökad gymnasiebehörighet.
Annons
Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö
Vill du vara med i debatten? Så här gör du för att skriva en insändare i Sydsvenskan.