Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
”Ta för sig”-mentalitet försvagar tilliten till samhället

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik till Rolf "Hojen" Nilsson Jag börjar med att tacka Rolf för hans uppriktighet.

Arkivbild 2016 på när 150 motorcyklar körde genom Malmö i en International Friendship tour.

Bild: Patrick Persson

Annons

Annons

Hans insändare är dock inte bara uppriktig och målande, den är även tragikomisk och hade lika väl kunnat varit skriven av någon som ville raljera och ironisera över personer som finner en tillfredsställelse i att föra oväsen på allmänna platser, såsom Rolf själv beskriver det.

Tänk att det finns vuxna människor som gör sig löjliga över en äldre man som försöker förklara för dem på stan att de har problem med tinnitus.

Eller personer som får sin nattsömn förstörd eller bara inte kan njuta ostört av naturens ljud, barnskrattet på en lekplats eller det goda samtalet på ett café eller en bänk – utan att bli trakasserade av personer som måste sprida ett infernaliskt oväsen.

För det är extrema ljud de släpper ut, så extrema så att det är ett samhällsproblem som polis och myndigheter måste börja ta på allvar. Dessa personer rör sig över stora områden och även ifall de utgör en promille av befolkningen så hinner de trakassera och förstöra för tusentals invånare bara under en dag.

Rör de sig i grupp så blir det ännu värre. Och ofta känner de sig ännu större och betydelsefulla om de är några fler.

Forskning visar på att dessa till synes små övertramp och ”ta för sig”-mentalitet försvagar tilliten till samhället, vår gemenskap och respekten för varandra. Det är även en stark bidragande orsak till ohälsa. Det presenterades bland annat i Trygghetskommissionens rapport ” Aktivera samhället mot livskvalitetsbrott” från 2018.

Annons

Annons

Det är dags för polisen att upprätthålla lag och ordning och politiker till att se över lagar och regler för att försvåra ytterligare för dessa individer. Rolf behöver samtidigt rikta sin energi på mer nyttiga saker.

Daniel Johnsson

Vill du vara med i debatten? Så här gör du för att skriva en insändare i Sydsvenskan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan