Annons
Annons
En 84-årig kvinna blir uppringd av en man som kallar sig Patrik. Han säger att han är polis, specialiserad på att avslöja bedrägerier. Och nu är han en insiderhärva inom Nordea på spåren.
– Hon tror ju till en början på det här, att hon är utsatt för ett brott och nu snabbt behöver hjälpa polisen att hindra det här brottet, säger Peter Herkel, krimreporter på Sydsvenskan.
Patrik skickar efter en taxi till kvinnan – som kör henne drygt 20 mil från Småland till Malmö. Hon checkas in på ett hotell och får höra att hon ska få hjälp av polisen Patrik dagen därpå.
– Istället tas hon på en shoppingrunda i Malmö. Det hon får höra är att man måste tömma hennes konton för att inte pengarna ska försvinna i den här Nordea-härvan.
Hon gör av med över 236 000 kronor innan hon inser att allt är en bluff. Patrik är ingen polis. Han är en bedragare.
Den 84-åriga kvinnan är långt ifrån den enda pensionär som lurats på stora summor pengar.
– Det är lika mycket pengar i det här som i narkotika. Du åker sällan dit och om du gör det så är påföljderna, alltså straffen, väldigt låga, säger Peter Herkel.
Ofta hävdar bedragarna att de kommer från banken, äldrevården eller polisen. Och för många som drabbas får sig tilliten sig en rejäl törn.
Annons
– Utredarna har haft jättevårt att närma sig de äldre som blivit utsatta, för de har inte vågat lita på att det är riktiga poliser som söker upp dem.
Varför satsar kriminella hellre på åldringsbedrägerier än knark? Och vad får brotten för konsekvenser? Lyssna på senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.