Sensommaren för 50 år sedan är behagligt varm, men nyhetsläget är desto hetare. Valet står för dörren och en helsingborgare ska snart spela huvudrollen i ett bankrån Stockholm. Men Sveriges blickar vänder sig också mot Helsingborg.
Det är lördagen 18 augusti 1973 när kung Gustaf VI Adolf förs från Sofiero till lasarettet. Den 90-årige monarken har ett blödande magsår och färden från sommarresidenset ska visa sig bli hans sista resa i livet.
Lasarettsområdet är vid den här tiden stadens största byggarbetsplats. Ett nytt jättesjukhus i betong håller på att uppföras. Men det är åt andra hållet – mot de röda tegelhusen – intresset riktas. Det är dit den svenske kungen förs.
– Det är alldeles för mycket ståhej. Jag är snart tillbaka, säger kungen.
Annons
Så blir inte fallet. Snart fylls området av lokal, nationell och internationell press. En belägring startar som ska vara i 28 dagar – utan att det finns något större att berätta.
Annons

Läkarna som vårdade kungen hade inte mycket information att komma med. Det var istället livmedikus Gunnar Biörck (nästa bild) som läste upp de kungliga bulletinerna. De innehöll inte särskilt mycket information de heller.
Bild: Eje Sjölander
Livmedikus Gunnar Biörck blir något av en medicinsk superkändis då det är han som läser upp bulletiner från Helsingborg kring kungens hälsotillstånd. Men informationen är knapphändig från professionens håll. Gunnar Biörck är av den gamla skolan och håller hårt på såväl regler som etikett. Han upplevs inte direkt bekväm i journalisternas läger.

Livmedikus Gunnar Biörck ger sin första presskonferens, eller läste upp kungliga bulletiner. Här är det bulletin nummer 48 som läses upp.
Bild: HD
Informationen till den samlade presskåren – och därmed också det svenska folket – kommer från ett annat håll.
– En som alltid hade lite grann att prata om var Prins Bertil. Han stannade alltid upp och pratade, minns Eje Sjölander, mångårig fotograf på HD och en del i det samlade pressuppbådet utanför den röda tegelbyggnaden.

Väntan, väntan, väntan. Det går inte att lämna området. Alla försöker hitta en egen nyhetsvinkel utan att egentligen ha något att rapportera om.
Bild: Eje Sjölander
De flesta på lasarettsområdet har varit överens länge om att det här är en kamp Gustaf VI Adolf inte skulle klara.
Samtidigt som kungen ligger för döden i Helsingborg stegar helsingborgaren Janne Olsson in på Kreditbanken i centrala Stockholm. En skottsalva från hans k-pist blir bokstavligen startskottet för Norrmalmstorgsdramat.
Annons
Annons

Janne Olsson leds ut ur banken. Norrmalmstorgsdramat är över. I Helsingborg fortsätter vakandet över kungen.
Bild: Lennart Peters
Parallellt utspelar sig nu två enorma nyhetshändelser i den svenska sensommaren.

Lasarettsområdet blir mer eller mindre en journalistisk camping under den långa period landet vakar över kungen. Motorhuvar blir bord och tv-bänkar.
Bild: Eje Sjölander
– Vi hade hyrt en tv som vi ställde på en av pressens bilar. Vi kunde därför följa Norrmalmstorgsdramat från lasarettsområdet i Helsingborg, säger Eje Sjölander.
Direktsändningarna växlar mellan Helsingborg och Norrmalmstorg. Det stundande valet hamnar i skuggan.

Marianne och Sigvard Bernadotte på väg in till Helsingborgs lasarett där Sigvards far ligger.
Bild: Eje Sjölander
Det är lördagen den 15 september då den samlade kungafamiljen anländer till lasarettet. Av sänkta huvuden och allvarliga miner går det att utläsa att något är på väg att hända.
Mörkret har sänkt sig över Helsingborg när hovmarskalken Stig H:son Ericson går ut på granittrappan och förkunnar:
”Konung Gustaf VI Adolf har i dag lördagen den 15 september 1973, klockan 20.35 lugnt och stilla avlidit”.
Därefter vänder han på klacken och går åter in i byggnaden.
Snart kommer den 27-årige Carl Gustaf ut på trappan. Han ser ensam och lite vilsen ut. Han vänder sig för att se var resten av familjen befinner sig, men de dröjer.

Kung Carl Gustaf.
Bild: Eje Sjölander
Annons
Allt som hörs är kameror som knäpps av och ny film som rullas fram. Någon ur pressuppbådet finner orden och får fram ett högt och tydligt ”Leve konungen!” följt av ett fyrfaldigt hurra från den samlade pressen.
Annons

För första gången hör kronprinsen "Leve konungen", riktat direkt till honom. Ropet kommer från någon i presskåren vid Olympiahuset i Helsingborg.
Bild: Eje Sjölander
Han rycker till – men säger inget – och nickar åt det håll de spontana hyllningarna kommit ifrån. Carl Gustaf har gått in i byggnaden som kronprins, men det är som kung han nu går mot en bil följd av sina systrar och övrig familj.

Efter att kungen avlidit lastas kistan. Området är fyllt med lasarettets personal, media och mängder av helsingborgare. Färden går inte direkt till Stockholm.
Bild: Eje Sjölander

Vid Strandvägen stod Helsingborgs brandförsvar uppställt när kortegen drog förbi. Däribland läsaren Jörgen Hallberg som skickat in bilden.
Bild: Jörgen Hallberg

Första anhalt bli den gamle kungens älskade Sofiero.
Bild: Eje Sjölander

Personalen på Sofiero tar ett sista farväl. Med på bilden finns också kungens söner prins Bertil och grevarna Sigvard och Carl Johan Bernadotte.
Bild: Jan Dahlander
Dagen efter är det val i Sverige. Samtidigt transporteras den gamle kungens kista till Stockholm. Men inte den raka vägen. Första stopp blir Sofiero där familjen övernattat och personalen får ta ett sista farväl. Därefter letar sig kortegen ut till E4:an via byarna där människor står vid vägkanten och följer skådespelet.
Annons

Via Allerum och Ödåkra (bilden) letar sig kortegen norrut genom landet. Vägar och gator kantas av svenskar.
Bild: Fleninge-Ödåkra hembygdsförening

Kortegen följs längs hela vägen från Helsingborg till Stockholm.
Bild: Rolf Grönwald
Annons

Riksvägen kantas av svenskar som vill säga farväl.
Bild: Staffan Johansson
Fyra dagar senare äger trontillträdesceremonierna rum i konseljsalen på Stockholms slott. Redan i april 2018 blev Carl XVI Gustaf den regent som suttit längst på den svenska tronen. Den tron han ärvde klockan 20.35 i Olympiahuset på Helsingborgs lasarett för 50 år sedan.

Trontillträdet 19 september 1973.
Bild: Kent Hult
HD:s mångårige fotograf mindes 2012 de 28 dagarna vid Helsingborgs lasarett:
Inbäddat innehåll
Fakta
Helsingborg och Sverige flaggar
Den 15 september 2023 har Carl XVI Gustaf varit kung i 50 år. Därför är det utlyst allmän flaggdag. Helsingborg kommer att flagga på ett antal platser runt om i staden.Kungstorget, Utsiktsplatsen, Vänortsplatsen, Norra hamnen vid inloppet, Rådhuset och Stenbocksstatyn.