Annons

Annons

Annons

Brottsdömd skolpersonal

Podd: Vad gör dömda IS-män i skolan?

Sensommaren 2022 släpps två bröder från fängelset. De är dömda för att ha försökt ansluta sig till terrorgruppen IS. Men bara några veckor efter fängelsemuck har båda två sökt sig till skolans värld. Hur är det möjligt?

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

När de två bröderna grips på Landvetters flygplats i februari 2022 är de precis på väg att resa till mellanöstern för att strida för terrorgruppen IS. De blir de första i Sverige som döms enligt den nya ”resandelagen”, som gjort det brottsligt att resa för att ansluta sig till en terrorgrupp.

Den äldre brodern skriver in sig på en utbildning till studievägledare på Malmö universitet redan i fängelset. På den utbildningen väntar 17 veckor praktik i skolmiljö.

– En studievägledare möter alla ungdomar på en skola och kan få stort inflytande på en person som väljer sin framtid, säger Sydsvenskans reporter Andreas Persson, som ligger bakom granskningen.

Den yngre brodern anställs mer eller mindre omgående som lärarvikare i Göteborg.

När ledningen på Malmö universitet upptäcker att en dömd terrorbrottsling läser till studievägledare på skolan visar det sig att de inte kan göra något åt det. Och på det utdrag ur belastningsregistret som alla som söker jobb i skolan måste visa upp syns inte terrorbrott.

– Det finns ganska många brott som inte syns. Narkotikabrott, vapenbrott, misshandel, barnmisshandel. Och terrorbrott, säger Andreas Persson.

Jonas Trolle är chef på Center mot våldsbejakande extremism. Han vill inte uttala sig om det specifika fallet men tycker att det är dags att ändra reglerna, så att fler brott syns på utdragen från belastningsregistret.

Annons

– Man måste kunna känna en trygghet som förälder när man lämnar barn i skolan. Den här typen av arbete kan inte heller vara ett rehabiliteringscenter för personer med en allvarlig kriminell problematik, säger han.

Hur kan dömda terrorbrottslingar få jobb i skolan? Och vad kan hända om de helt stängs ute från arbetsmarknaden? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan