Annons

Annons

Annons

Viktors nya liv

Tv: Så kör Virre bil utan armar och ben

Höger armstump ger gas och broms. Vänster är fäst vid en roterande platta som styr ratten. Viktor Sanell Alriksson rullar mot sommarens mål: körkortet. Sydsvenskan var med på intensivkursen i Hedemora.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Fakta

Viktors nya liv – detta har hänt


I januari 2022 drabbades Virre av sepsis orsakad av meningokockbakterier. Infektionen, som får kroppen att släcka ned sig själv, var en hårsmån från att ta hans liv.
På SUS i Lund lyckades man under de första dagarna av intensivvård att rädda hans livsviktiga organ.

Efter ett par veckor i Lund flögs Viktor med ambulansflyg till Briva i Linköping, där landets främsta experter på vård av svåra brännskador finns. Stora delar av hans kropp var då svart. Hud och vävnad hade dött.

Kirurgerna tvingades att amputera både armar och ben för att rädda Virres liv.

I sammanlagt 11,5 veckor hölls han nedsövd medan läkarna skapade nya hudsjok med hjälp av transplantationer från Viktors egen kropp. Samtidigt tvingades man testa en rad olika antibiotikatyper innan man till slut hittade en sort som kunde stoppa infektionen.

Idag tränar sig Viktor på att hitta tillbaka till vardagen i en ny kropp, och utarbetandet av arm- och benproteser har påbörjats. Han har lämnat barnavdelningen på sjukhuset och bor nu på rehabsjukhuset Orup utanför Höör i veckorna. På helgerna åker han hem till föräldrarna i utanför Staffanstorp.

Inbäddat innehåll

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan